Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals > Drets culturals en perspectiva
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Drets culturals en perspectiva
Diàleg de referencia: Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals

Stephen Marks va definir durant el transcurs de la seva exposició el lloc de la cultura en el marc dels drets humans. Primer de tot va abordar la definició de drets culturals: segons ell, són els que permeten de crear lligams emocionals i estètics amb la pròpia societat. Són fonamentals, perquè la creativitat és un element essencial de la vida humana.

Les principals dimensions dels drets culturals són les següents: a. Identitat cultural i diversitat. b. No-discriminació: tenir accés a la cultura i participar-hi. c. Difusió i conservació de la cultura: s’han de facilitar mitjans d’accés a la cultura i, alhora, promoure les cultures minoritàries. d. Cooperació cultural. e. Protecció de la propietat cultural: és un crim destruir capital intel·lectual i es responsabilitza els estats perquè vetllin per la protecció dels béns culturals. f. Protecció dels creadors, transmissors i intèrprets de la cultura.

El problema, però, és com passar de les paraules als fets. Només es pot fer per mitjà de la legislació. Així doncs, cal aclarir quins són els drets culturals i establir mecanismes legals d’abast internacional que garanteixin el respecte d'aquests drets.

Per la seva banda, Yvonne Donders, de la divisió Drets Humans de la UNESCO, va explicar que tradicionalment els drets culturals han estat menys desenvolupats que la resta de drets humans. Ara bé, són essencial per a la vida humana, ja que formen part de la dignitat personal, perquè generen sentiments de pertinença i identitat.

En l’actualitat es comencen a tenir en compte els drets culturals, però hi ha un grup de gent que no està a favor de la consideració d’aquests drets, perquè creuen que és un concepte massa ampli, que no es pot definir ni es pot desenvolupar en l'àmbit legislatiu. A més, a vegades els drets culturals violen els drets humans i aquest sector de gent es pregunta on es troba el límit entre els dos drets. Des de l’any 1966, la UNESCO ha fet diverses declaracions que al·ludien als drets culturals. Així doncs, podem afirmar que sí que hi ha instruments que vetllen per la protecció dels drets i la identitat cultural, però la majoria no són vinculants en l'àmbit legal i, per tant, no tenen una aplicació pràctica.

Davant aquesta situació de manca d’instruments legals, segons la ponent, la millor solució per aconseguir el respecte dels drets culturals és explorar els aspectes culturals que es troben dins dels drets humans i aplicar-los. És a dir, desenvolupar i reforçar els aspectes culturals ja existents en el marc dels drets humans.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Dret a la diversitat cultural
 
IF No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació
 
AS Diàleg Orient-Occident
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 
RS Taller. Informe sobre desenvolupament humà 2004: llibertat cultural a l'actual món de la diversitat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.