Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport > Bipolaritat esportiva: valors olímpics vs. valors de mercat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Bipolaritat esportiva: valors olímpics vs. valors de mercat
Diàleg de referencia: L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport

La globalització ha posat de manifest l’explotació econòmica dels espectacles esportius, fet que deixa en entredit els principis ètics de l’olimpisme. La sobrevaloració econòmica dels atletes i dels esports, l’accés restringit, l’explotació televisiva i la fragmentació digital deixen els valors olímpics que promou l’esport en situació de crisi.

L’esport, amb el futbol com a màxim exponent, s’ha convertit en una lluita puixant entre els valors olímpics i els valors del mercat.

La dicotomia diners-ètica, reflex del món globalitzat, es troba present en les activitats esportives. Les condicions econòmiques que regeixen la societat operen de la mateixa manera en l’àmbit esportiu, fet que genera una desigualtat entre rics i pobres cada cop més gran.

L’esport no ha de canviar els seus valors ètics pels diners de la televisió. La pregunta que ens hem de formular és: ens estem venent l’ànima al dimoni? És per això que cal que hi hagi un esport modern i equilibrat, en què predomini la dignitat humana dels atletes, va afirmar Hein Verbruggen, president de la Unió Ciclista Internacional.

La televisió, que d’una banda promou i difon l’esport per tot el planeta i genera ingressos per als esportistes i les institucions, de l’altra també imposa pautes de mercat que molt sovint alteren els valors esportius fins a reduir-los a un mer espectacle que pot arribar a posar en perill la salut dels professionals.

Cal aconseguir un equilibri entre ambdues parts. L’ètica que es desprèn d’un camp de joc no ha d’estar mediatitzada pels valors de mercat que regeixen la competència. El futbol, i l’esport en general, han de trobar la manera perquè aquests valors convisquin sense que l’un alteri l’essència de l’altre, va afirmar l’exfutbolista Jorge Valdano.

Problemàtica:
La distància cada cop més gran entre els valors ètics i els de mercat, producte d’una globalització que imposa les pautes de consum i que només considera l’esport un espectacle mediàtic. La televisió ha envaït l’esport i, tot i que l’expandeix per tot el planeta, posa en perill la seva ètica amb la seducció dels diners.

Proposta:
Reformulació ètica de l’esport i recuperació del valor d’igualtat d’oportunitats. Redistribució equitativa dels ingressos.

Bones pràctiques:
Solidaritat Olímpica: programa de redistribució dels ingressos del Comitè Olímpic Internacional, enfocat especialment als països en vies de desenvolupament.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Esport i educació, coexistència imprescindible com a alternativa d’integració, desenvolupament i una cultura de la pau.
 
IF Ètica universal i transferencial d'El Quixot
 
IF Acció per condonar el deute extern
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
RS Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”