Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Lectura ètica vs. lectura política.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Lectura ètica vs. lectura política.
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

L'obra de Miguel de Cervantes ha estat utilitzada per fomentar pensaments polítics o ideologies nacionalistes, com, per exemple, després de la Guerra de Cuba i la caiguda de l'imperi espanyol, presentant el Quixot com a icona del nacionalisme castís.

L'obra de Miguel de Cervantes ha estat utilitzada per fomentar pensaments polítics o ideologies nacionalistes. Després de la Guerra de Cuba i la caiguda de l'imperi, la novel·la cervantina es va convertir en una eina del pensament castís i es presentava el Quixot com a icona del nacionalisme castís. Això va provocar un fort posicionament del naixent nacionalisme català, que va formular dures crítiques cap a la novel·la i la figura de l'hidalgo manxec. L'experiència d'aquestes lectures equivocades ha de servir perquè en la societat actual l'obra de Cervantes es llegeixi allunyada dels condicionaments polítics i valorant-ne la gran aportació literària i ètica.

La celebració el 2005 del quart centenari de la novel·la de Cervantes cal que s'aprofiti per aprendre a valorar els aspectes ètics i literaris de la novel·la deixant de banda tot tipus de vinculació política.

Problemàtica:
L'obra de Cervantes va ser utilitzada per potenciar el debilitat nacionalisme castís espanyol després de la Guerra de Cuba. Això va desencadenar una lectura equivocada del nacionalisme català en les dates de la celebració del tercer centenari de la novel·la a Barcelona el 1905, i el Quixot, vist com un burro castís, va ser objecte de burla.

Proposta:
Llegir la novel·la de Cervantes sense ideologies polítiques i valorant-ne la gran aportació ètica i literària.

Conclusions:
El 2005 es commemorarà el quart centenari de la novel·la de Cervantes. Una visió del passat sobre la utilització política del Quixot durant els anys posteriors a la Guerra de Cuba i propers a la celebració del tercer centenari el 1905 és útil per aprendre a valorar els aspectes ètics i literaris de la novel·la deixant de banda tot tipus de vinculació política.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS El Quixot i el pensament modern
 
RS Dia 3:El Quixot en el pensament modern
 
IF Ètica universal i transferencial d'El Quixot
 
IF Compromís i referencialitat literària
 
IF Imaginació, narració i realitat