Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El valor de la paraula > La paraula és l’eina de la llibertat d’expressió
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
La paraula és l’eina de la llibertat d’expressió
Diàleg de referencia: El valor de la paraula

Des dels atemptats de l’11-S, la censura i la retallada de la llibertat d'expressió han deixat de ser monopoli dels règims autoritaris. Davant la situació de deteriorament de la llibertat d’expressió a escala mundial, la paraula continua sent, més que mai, una eina que serveix per descriure i denunciar les problemàtiques del món.

Des dels atemptats de l’11-S, la censura i la retallada de la llibertat d'expressió han deixat de ser monopoli dels règims autoritaris. Si fins ara eren ben coneguts els problemes de la llibertat d'expressió en casos com el de Rússia, pel que fa a Txetxènia , o el de l’integrisme islamita, del qual Salman Rushdie és un bon exemple, o el de la Xina , on hi ha més de trenta mil persones dedicades a controlar i clausurar pàgines d’Internet, darrerament s’han afegit a aquesta llista alguns estats democràtics, on també es denuncien atemptats a la llibertat, sobretot en referència a la guerra de l'Iraq, als Estats Units , al Regne Unit o a Espanya , on a més hi ha hagut accions contra la llibertat de premsa al País Basc . Aquesta situació fa que molts escriptors, periodistes i editors arreu del món es trobin en situacions que fan perillar les seves vides i que el PEN club tracta de denunciar.

Davant de la situació de deteriorament de la llibertat d’expressió a escala mundial, la paraula és més que mai una eina que serveix per descriure i denunciar les problemàtiques del món. A més, xarxes com el PEN acompleixen un paper fonamental, perquè les fan visibles i fan pressió a favor de les persones que es troben en situacions compromeses, que amenacen fins i tot la seva integritat física.

L’abast moral de la llibertat d’expressió, el recordem amb el pensament de John Stuart Mill , quan afirma que encara que tota la humanitat, excepte un individu, tingués una mateixa opinió, no tindria dret a fer-lo callar, i, a la inversa, l’individu no tindria dret a fer callar la humanitat, tot i que fos a les seves mans. La paraula és la base fonamental de la llibertat d’expressió i el diàleg, i davant els enfrontaments i els conflictes és també una eina per a la comprensió i la pau. La paraula pot denunciar la injustícia, descriure el patiment, però per aquest mateix motiu el silenci és un recurs de l’opressió.

Problemàtica:
Des dels atemptats de l’11-S, la censura i la retallada de la llibertat d'expressió han deixat de ser monopoli dels règims autoritaris i s'han estès també a algunes democràcies occidentals, com els Estats Units, la Gran Bretanya o Espanya. Actualment, més de 700 escriptors i periodistes pateixen situacions de persecució o d’empresonament.

Proposta:
Davant de la situació de deteriorament de la llibertat d'expressió a escala mundial, la paraula és més que mai una eina que serveix per descriure i denunciar les problemàtiques del món. Xarxes com el PEN acompleixen un paper fonamental, perquè les fan visibles i fan pressió a favor de les persones que es troben en situacions compromeses, que amenacen fins i tot la seva integritat física.

Bones pràctiques:
Constitució del Club PEN de l'Afganistan, amb la col·laboració del PEN Club Internacional. S’ha finançat els assistents que no tenien recursos per assistir al diàleg de Barcelona. El PEN treballa des de l’any 1960 amb una comissió específica en defensa dels escriptors empresonats.

Conclusions:
Durant el diàleg es va presentar l’informe sobre antiterrorisme, escriptors i llibertat d’expressió, en què s’analitza com ha variat la definició d’allò que es considera terrorisme i com ha servit per justificar polítiques de retallada de la llibertat d’expressió en diferents casos.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS L'activisme de la paraula
 
AS Cap a un món sense violència
 
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 
RS Diáleg interatiu: com deslegitimar la guerra?
 
IF No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació