Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Armes lleugeres, les vertaderes armes de destrucció massiva
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Armes lleugeres, les vertaderes armes de destrucció massiva
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Al món hi ha més de 600 milions d’armes lleugeres que ocasionen un mort per minut, cosa que les converteix en les "vertaderes armes de destrucció massiva", segons la directora de la International Action Network on Small Arms (IANSA), Rebecca Peters.

En efecte, per a Rebecca Peters i la resta d’experts en aquest tema, la solució del problema passa per una major transparència en la venda i el comerç internacional, un millor marcatge i rastreig, inclosa la munició, i unes legislacions nacionals més restrictives.

Per a la directora de la IANSA, les més de 500 ONG que treballen en tot el món sobre aquesta problemàtica també han d’aprendre a col·laborar entre elles per fer arribar millor el seu missatge a la societat. També han de conscienciar els ciutadans que tenen una arma per protegir-se de la delinqüència fent-los veure que la majoria no tindran temps d’utilitzar-la i sí, en canvi, de ser víctimes de les seves pròpies pistoles.

Com diu el fundador de Viva Rio "tenir una arma a casa és dormir amb l’enemic". Antonio Bandeira, és el fundador d’aquesta ONG que ha aconseguit que s’aprovi una nova legislació contra les armes lleugeres a Brasil. Amb 40000 morts anuals, el seu país és “on més es mata i es mor per aquestes armes” va apuntar Bandeira. Desafiant el “secretisme dels comandaments militars” i la pressió del poderós grup dels fabricants del sector, aquesta ONG va demostrar primer l’origen corrupte de les armes i després va aconseguir involucrar els protagonistes de la telenovel·la més popular del seu país per a què donessin suport a aquesta campanya davant l’opinió pública aconseguint a la fi que “fossin els polítics els que vulguessin parlar amb mi”.

Problemàtica:
Al món hi ha més de 600 milions d’armes lleugeres que ocasionen una mort per minut i que són molt difícils de controlar.

Proposta:
Un major control i transparència sobre la fabricació, comerç internacional i possessió d’aquest tipus d’armes mitjançant una legislació nacional i internacional més restrictiva.

Postures:
Rebecca Peters, directora de la IANSA, i Antonio Bandeira, fundador de Viva Rio.

Bones pràctiques:
L’ONG Viva Rio porta a terme una lluita per aconseguir una nova legislació a Brasil contra les armes lleugeres mitjançant la recerca i la movilització ciutadana.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Desarmament (sessió plenària)
 
RS Tornar al camí correcte
 
RS Construint l’autèntica seguretat: desenvolupament i desarmament
 
RS Mantinguem les armes fora de l’espai
 
RS Grups armats independents