Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Síntesi diàleg Síntesi diàleg
Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

El Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004 ha estat durant una setmana, entre el 8 i el 14 d'agost, una celebració plural, compromesa i amb moltes ganes de gresca. Aquesta evocació jove de la diversitat, la solidaritat i el diàleg, celebrada aquest any en el marc del Fòrum de les Cultures Barcelona 2004 i organitzada per una federació internacional d'associacions juvenils i els Consells de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Nacional de Catalunya (CJNC), amb la col·laboració i el suport de moltes altres entitats, ha permès comprovar que hi ha una mirada jove a l'hora de tractar de la diversitat, la globalització, la sostenibilitat i la pau.

El Festival Mundial de la Joventut ha estat un espai de coneixença i de diversió, una plaça major per a l'intercanvi d'idees, d'experiències i de projecció del moviment associatiu juvenil mundial. Aquesta gran festa de la gent jove compromesa, que aquest any s'aplegava sota el lema de «Construïm el món!», ha reunit uns 8.000 joves, procedents de 125 països, encara que les inscripcions han ultrapassat els 11.000 joves, molts dels quals no han pogut venir a Barcelona perquè se'ls ha negat el visat. Aquesta dificultat administrativa ha estat present durant tota aquesta setmana de reflexió i debat, i la representació tan heterogènia de joves vinguts de tot el món que ha assistit al Festival de Barcelona l'ha recordada sovint i l'ha tinguda sempre ben en compte.

Els festivals mundials de la joventut són un espai de trobada, pensat i protagonitzat per les organitzacions juvenils. Tenen diferents objectius, entre els quals destaca el fet de compartir idees i projectes, i de debatre solucions i propostes referents a qüestions juvenils i generals. Les raons per què se celebren aquests festivals són múltiples, però es pot parlar dels afanys per enfortir la contribució social dels joves, potenciar l'associacionisme juvenil i promoure'n la interlucució amb les administracions i les institucions, així com incrementar la cooperació internacional i la solidaritat global.

El Festival Mundial de la Joventut és organitzat per un Comitè Internacional Preparatori (IPC), format per grans organitzacions juvenils mundials, i per un Comitè Nacional Preparatori, que es concreten en una Secretaria Tècnica. El primer festival es va celebrar a Lisboa (Portugal) a l'agost de 1998. La segona edició va tenir lloc a Panamà, al juliol de 2001. La tercera edició s'ha celebrat ara a Barcelona.

Els participants al Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004 han debatut un gran nombre de qüestions que tenen a veure amb la ciutadania activa, la democràcia, el desenvolupament sostenible, la diversitat cultural, l'educació, la igualtat, la pau, la salut i el treball, a més de la distribució justa de la riquesa i la protecció dels pobles indígenes del planeta, entre d'altres. També han assistit a tota mena d'actes lúdics en el mateix recinte del Fòrum o en el programa paral·lel que els ha portat a conèixer Barcelona i Catalunya. A més, no s'han pogut estar d'improvisar algunes festes nocturnes a la platja de la Mar Bella o al campament on han pernoctat més de 7.000 joves durant tot el Festival.

La veu dels joves s'ha escoltat alta i ben clara durant tot el Festival en multitud d'ocasions i sobre les qüestions principals que preocupen els joves i els que ja no ho són tant. Encara que ser jove avui sigui un «fet diferencial» important i transcendent, s'ha pogut comprovar moltes vegades que els problemes dels joves són igualment els problemes més prominents de la societat actual i, a l'inrevés, que els enrenous i els maldecaps que més preocupen la societat civil i activa actual són, igualment també, les qüestions que treuen la son als joves. De tota manera, on potser totes aquestes consideracions han pogut palpar-se d'una manera més pròxima i més ben definida va ser el vespre de dijous, dia 12 d'agost, en el decurs de la marxa que va recórrer el recinte com a una de les celebracions del Dia Mundial de la Joventut. Aquesta passejada reivindicativa, que va aplegar un miler de persones —la Marxa dels Mil, doncs—, volia ser «una reivindicació col·lectiva i global amb repercussions locals». Com es va poder comprovar una i una altra vegada durant les activitats o en les diverses intervencions en les conferències plenàries, els joves, encara que com és lògic i evident tenen diferents ideologies i defensen projectes de vida molt distints, viuen entre el desig i l'exigència de fer-se escoltar i d'influir en els processos socials i en la política dels seus països. En la Marxa dels Mil això s'ha vist ben clar. Els joves han insistit a proclamar que la joventut és «una etapa plena» i una part del camí cap a l'emancipació amb una feina i un habitatge dignes. També és un compromís i una lluita per uns ideals, com es podia llegir a les pancartes que criticaven l'ocupació de Palestina o es pronunciaven a favor del Sàhara lliure, reclamacions contestades agrament pels que defensen la construcció de murs, l'annexió i es fan el sord davant del dret humanitari que reclama l'autodeterminació del pobles i la necessitat de viure en pau.

Durant la setmana que s'ha celebrat el Festival Mundial de la Joventut, els joves han conegut de primera mà, gràcies a diversos testimonis colpidors, la violència, la gana i la injustícia que semblen imperar impunement arreu del món; s'han adonat com la intolerància, la pobresa i la manca d'oportunitats per al desenvolupament personal malmeten la vida de milions de persones; i han tingut proves fefaents com la dictadura del diner, la corrupció i la indignitat dels qui es creuen tenir el poder decideixen el destí de pobles sencers.

Però, els joves del Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004 també han tingut l'oportunitat de demanar i d'exigir. Tres d'aquestes «exigències» de ben segur que tindran continuïtat i serviran per mantenir ben viu l'alè del festival jove de Barcelona. Són la reforma de les institucions financeres internacionals, la conveniència d'un nou programa específic per a joves de les Nacions Unides que substitueixi l'actual Agenda de la Joventut, i la col·laboració i la implicació de la societat occidental en el manteniment dels drets humans i l'establiment de la democràcia arreu al món.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
RS L'obertura, la cloenda i una «guia del Festival»
 
RS Dret a la ciutat: Conclusions
 
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
RS Quin paper han de tenir els joves en la reforma de les institucions internacionals?