Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Informació. Poder i ètica al segle XXI > Mitjans alternatius per garantir la pluralitat informativa
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Mitjans alternatius per garantir la pluralitat informativa
Diàleg de referencia: Informació. Poder i ètica al segle XXI

La concentració de mitjans de comunicació, i la manca de pluralitat informativa que això comporta, ha promogut el sorgiment de mitjans alternatius que ara passen a ocupar l’espai buit que la societat reclama.

La imposició d’una informació única i hegemònica a través de la concentració de mitjans de comunicació privats o l’ús polític dels mitjans públics va generar un trencament amb els accessos tradicionals a la informació per part de la societat. La manca d’aquesta pluralitat informativa va motivar la irrupció, ja sigui per l’emissor com pel receptor, d’un espai de comunicació que va rompre els models tradicionals.

Les noves tecnologies, de fàcil accés i baix cost, com Internet, afavoreixen el creixement d’aquests mitjans no tradicionals, ja que permeten obrir el diàleg enfront dels mitjans tradicionals que transmeten un missatge hegemònic.

L’exemple de les manifestacions del 13 de març a Espanya després dels atemptats de Madrid, convocades fent servir missatges SMS dels mòbils com a font d’informació creïble, va marcar una ruptura en els mitjans de comunicació.

Aquest espai buit que deixa la informació hegemònica també és aprofitat per cadenes televisives. Hi ha un exemple en el sorgiment de la cadena àrab Al-Jazira a l’Orient Mitjà, la qual es va constituir en l’altra veu de la guerra de l’Iraq.

Problemàtica:
Control polític i econòmic dels mitjans de comunicació. Manca de pluralitat informativa tot i la gran diversitat de mitjans. Manipulació de la informació. Manca de debat i exclusió de veus divergents.

Proposta:
Promoure i consolidar l’accés a mitjans alternatius com els blogs (diaris interactius personals) d’Internet, les ràdios locals o els periòdics petits o regionals, capaços de difondre una informació lliure de compromisos polítics i econòmics. Mobilitzar la societat en l’exigència del dret a la informació lliure i independent. Fer servir les noves tecnologies per difondre una informació alternativa al poder hegemònic.

Postures:
Tai Moses, subdirectora d’AlterNet: «Els mitjans alternatius són els que estan guanyant audiència. Avui són aquests mitjans els que obren el debat, i la gent els busca perquè hi troba credibilitat.»

Daniel Gavela, director de la Cadena SER, va ressaltar el poder de mobilització dels mitjans alternatius, i en especial dels SMS. «Els insurgents sempre renoven els instruments de combat», va afirmar.

Dima Jatib, periodista de la cadena Al-Jazira, va parlar del sorgiment d’aquesta cadena televisiva àrab i de l’espai buit que va passar a ocupar a causa de la mancança de pluralitat informativa en el conflicte bèl·lic de l’Iraq.

Magda Bandera, periodista, va subratllar la importància i la credibilitat dels mitjans alternatius a partir de la confiança que es té en l’emissor de la informació.

Bones pràctiques:
Utilització de correus electrònics o missatges de telefonia mòbil (SMS) per transmetre informació. Exemple: manifestació del 13 de març a Espanya després dels atemptats de Madrid. La gent es va mobilitzar a través de l’enviament de missatges SMS, fins al punt que es van saturar les línies, com sol passar durant les festes de Nadal. Blogs alternatius o pàgines web com Mediachannel.org (www.mediachannel.org); Vilaweb (www.vilaweb.com), diari independent de Catalunya.

Conclusions:
Els mitjans alternatius s’han convertit en l’eina de la ciutadania per accedir a una informació que és falsejada pels grups monopolistes i els mitjans públics, sobretot a països com els Estats Units o Itàlia. La proliferació i la consolidació d’aquests mitjans a la ment dels ciutadans com una font d’informació basada en l’ètica i la credibilitat, és el compromís que cal afrontar.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Informació. Poder i ètica en el segle XXI
 
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
IF La concentració de mitjans i el control polític posen en crisi la qualitat de la informació i l’ètica del periodista
 
RS Mitjans de comunicació, conflicte i construcció de la pau