Forum Barcelona 2004 | Espa˝ol | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigraciˇ > Migracions, suport de l'equilibri demogrÓfic.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Forša Idea Forša
Migracions, suport de l'equilibri demogrÓfic.
DiÓleg de referencia: Moviments humans i immigraciˇ

La poblaciˇ mundial creixerÓ a un ritme mÚs lent que el l'actual, per˛ les diferŔncia demogrÓfiques entre els continents permetran de mantenir l'equilibri on aquests fluxos de joves immigrants podran complementar les forces de treball afeblides en les societats que van envellint.

Quants immigrants es necessiten per aconseguir una compensaciˇ demogrÓfica a l'envelliment? El professor i dem˛graf Massimo Livi Bacci va argumentar la seva ponŔncia sobre la importÓncia del flux migratori per compensar la baixa densitat demogrÓfica de les societats envellides afirmant que ź entre el 2000 i el 2050, la poblaciˇ en edat de treballar (vint a cinquanta anys) dels pa´sos desenvolupats disminuirÓ, mentre que aquest mateix segment de poblaciˇ al mˇn subdesenvolupat augmentarÓ en un 60% ╗. D'aquesta manera, si les tendŔncies demogrÓfiques mundials segueixen el curs actual, aquest buit de poblaciˇ dels pa´sos rics es pot equilibrar amb la poblaciˇ immigrant.

Rainer MŘnz , representant del Hamburg Institute of International Economics, tambÚ s'ha referit a la disminuciˇ de la forša de treball a Europa els pr˛xims cinquanta anys a causa de la disminuciˇ de la taxa de natalitat i de la pirÓmide demogrÓfica jove que ofereixen els pa´sos en desenvolupament. Per aix˛ va remarcar la necessitat de fer una bona gestiˇ de les migracions i deixar les barreres policials que s'aixequen avui a Europa .

ProblemÓtica:
Els pr˛xims cinquanta anys, la baixa taxa de natalitat en molts pa´sos europeus, com ara ItÓlia i Espanya, causarÓ una disminuciˇ en la poblaciˇ amb edat de treballar. Es calcula que la disminuciˇ serÓ d'un 25% menys d'aquesta franja a Espanya i ItÓlia. Els pr˛xims cinquanta anys, el nombre d'europeus disminuirÓ en seixanta milions per la reducciˇ de la taxa de natalitat i, alhora, uns cent milions de persones intentaran d'entrar al mercat laboral des de pa´sos amb una pirÓmide demogrÓfica jove.

Proposta:
Gestionar la migraciˇ tenint en compte la baixa densitat de poblaciˇ en edat de treballar que tindrÓ Europa d'aquÝ a cinquanta anys i la importÓncia de l'aportaciˇ jove que ofereixen els fluxos migratoris.

Postures:
Massimo Livi Bacci, professor de la UniversitÓ degli Studi de FlorŔncia, va fer ressaltar el paper important d'aquests fluxos migratoris i va plantejar la necessitat que les societats receptores comencin a gestionar la migraciˇ. Rainer MŘnz, representant del Hamburg Institute of International Economics, s'ha referit a la disminuciˇ de la forša de treball a Europa els pr˛xims cinquanta anys i a la pirÓmide demogrÓfica jove que ofereixen els pa´sos en desenvolupament.

Conclusions:
Els fluxos migratoris ofereixen una forša de treball jove davant el buit de densitat que presentaran les societats europees els pr˛xims quaranta o cinquanta anys. AixÝ doncs, caldrÓ gestionar d'una manera correcta els fluxos migratoris, ja que complementaran aquestes mancances.

Pujar
Per paraula clau
Doc. mÚs relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governanša global
 
AS CongrÚs Mundial sobre moviments humans i immigraciˇ, un repte per al segle XXI
 
IF Gestiˇ local, bilateral i multilateral. Una sortida als conflictes.
 
AS Cap a un mˇn sense violŔncia
 
RS Lĺestat de la salut en el mˇn i els seus determinants