Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Educació gratuïta a tot el món: un dret, no un privilegi
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Educació gratuïta a tot el món: un dret, no un privilegi
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

La sessió, organitzada per la Unió Internacional de Joventuts Socialistes (IUSY), va abordar el tema de l’educació, entesa com un dret i no com un privilegi. Va ser moderada pel coordinador de l’associació, Maurice Caassen, que va presentar tots els ponents. Els ponents van fer referència a aquest tema, van exposar les accions que duen a terme respecte d’això o van mostrar la situació educativa del seu país.

María Teresa Plaza, coordinadora de dones escoltes de Veneçuela, va fer una defensa de l’educació no formal, basant-se en la importància de les activitats que la seva associació desenvolupa al seu país per combatre la desinformació i les idees heretades de la cultura masclista: un programa per conscienciar les joves sobre la sida i l’embaràs precoç, un taller anomenat Postals de Pau que se serveix de la creativitat per treballar els temes anteriors, etc.

Erik Soderman, membre del Fòrum Europeu de la Joventut, va reivindicar l’homologació de títols de l’educació no formal i en va reclamar el reconeixement polític.

Ania Skrzypek, d’ECOSY, de Polònia, va definir l’educació com una eina de desenvolupament individual i social que s’ha d’adaptar als canvis que es produeixen. Actualment, a l’Europa de l’est i central, els joves reben una educació basada en un sistema de beques poc valorades des del punt de vista laboral, i són utilitzats com a mà d’obra barata. Hi ha una inflació de títols: poden aconseguir molts títols homologats però aquests no tenen força ni validesa en el món laboral. Davant aquesta situació, cal reivindicar una educació equitativa, moderna i de lliure accés.

Rey Asis, membre de l’Asian Students Association, va repassar els sistemes educatius de diferents països asiàtics, en els quals, en general, hi ha molta repressió i un desig de formar persones sotmeses i conformistes. Va afirmar que «el desenvolupament ha de venir abans que la democràcia», i va apuntar com a opcions de la joventut davant d’aquesta situació el parlament dels carrers i la desobediència civil.

Bettina Schwarzmayr, de VSSTO, va fer esment a l’Acord de Bologna, l’Estratègia de Lisboa i el Programa de Treball de Barcelona, en què s’ha marcat l’objectiu d’aconseguir que Europa sigui la principal economia basada en una societat del coneixement (majors treballs amb una major cohesió social), i s’ha identificat l’educació com l’eina més eficaç per assolir aquesta fita.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional
 
RS El jovent davant dels reptes d’avui en el món del treball: el treball de les persones joves
 
AS VIRTUAL EDUCA. V Trobada Internacional sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació
 
AS Governar la globalització des del treball
 
RS Cicle d’estudis sobre el web Central Hip Hop
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.