Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Conflictes armats
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Conflictes armats
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

És una veritat irrefutable que “en cas de conflictes armats són els nens els que estan més exposats al patiment, a les misèries de la guerra”, paraules de l’advocada i representant de l’oficina de l’ONU per als assumptes d’infància i conflictes armats, Audrey Kitagawa.

Les estadístiques reflecteixen que durant els últims conflictes armats a escala mundial més de 300.000 nens han estat usats per a la lluita armada. Més de 13.000.000 de nens han estat desplaçats del seu lloc d’origen a causa d’aquests conflictes i uns 2.000.000 han estat segrestats, mutilats, assassinats o s’han convertit en orfes. No només pateixen pel fet de ser separats de les seves famílies, sinó que es veuen obligats a deixar l’escola, passar gana i perdre tot tipus d’assistència sanitària. També pateixen en extrem per tots els horrors de la guerra: veure’s obligats a matar i a ser objecte de múltiples abusos. Aquest organisme de l’ONU es va crear a fi d’estudiar aquest problema i mirar de donar solucions als afectats que, a més dels nens, són els refugiats.

Moltes ONG tenen petits programes d’ajuda i, en diferents graus, han mirat de propiciar iniciatives de rehabilitació per a un gran nombre d’afectats. Països com el Congo es veuen immersos en la realitat de tenir uns recursos naturals riquíssims, però la població viu en la més absoluta pobresa. Són milers els nens que viuen al carrer, producte de l’orfandat, i que han de ser acollits socialment perquè puguin superar les crueltats de la guerra. Les empreses multinacionals en aquests països, d’una banda, juntament amb els anomenats Senyors de la Guerra, d’una altra, són els gestors d’aquest panorama d’injustícia i dolor.

L’ONU treballa en col·laboració amb ONG i alguns governs com Rwanda, Angola i fins i tot Colòmbia, perquè el coneixement d’aquesta realitat en l’àmbit global doni pas a l’acció, que es formulin cada vegada més propostes urgents d’ajuda a aquests nens, de tal manera que es puguin reinserir al seu país, al costat de les seves famílies, i que tinguin accés a totes les facilitats a què tenen dret com a futur no sols de la seva comunitat local, sinó de la comunitat mundial.

És el nostre deure i obligació que aquests nens tinguin esperança el dia de demà. Per això cal deixar de banda la comoditat de la indiferència per col·laborar en aquesta tasca que ens implica a tots”, finalitza la representant Kitagawa.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Dona, Pau i seguretat
 
RS Estratègies per protegir la infància de la guerra
 
IF Protecció dels refugiats, una acció de les religions
 
RS El problema de les guerres internes
 
RS Educació pel desarmament
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.