Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació i diversitat cultural > Revisió de conceptes i intervenció en les 141 Preguntes
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Revisió de conceptes i intervenció en les 141 Preguntes
Diàleg de referencia: Comunicació i diversitat cultural

Rossana Reguillo, doctora en Antropologia, és professora numerària del Departament d’Estudis Socioculturals de l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors d’Occident (ITESO), membre de l’Acadèmia Mexicana de Ciències i titular de la Càtedra UNESCO de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Rossana Reguillo, durant la seva intervenció en la sessió plenària «Revisió dels conceptes», mostra una posició molt clara cap a la necessitat de replantejar els conceptes existents amb l’objectiu d’avançar en la construcció d’una societat veritablement diversa. Reguillo assegura que la gran majoria de conceptes utilitzats amaguen nocions profundament occidentalistes que prolonguen un estat de dominació cultural i mantenen les relacions de poder respecte de l’alteritat. La doctora planteja una recerca del coneixement per mitjà de «l’arqueologia del saber», un mirada cap al passat per entendre el nostre present i poder fer una política correcta de gestió de futurs. Per comprendre la diversitat cultural ens hem de desmarcar de la idea política que la presenta com un concepte multicultural, pasteuritzat i lliure de problemàtiques. La diferència està demonitzada i alhora altament victimitzada. Hi ha una hiperinflació de la sensibilitat social en alguns aspectes que s’acaba traduint en superioritat moral de qui victimitza.

Reguillo proposa, per tal de reconstruir els conceptes que determinen l’univers simbòlic, una reinvenció de les relacions entre els uns i els «llunyans» emplaçats en un mateix espai social. Per a això, els mitjans de comunicació s’haurien de convertir en els instruments encarregats de potenciar aquesta tasca mitjançant la creació de visibilitat.

Addicionalment, Rossana Reguillo, que va parlar davant dels mitjans durant la seva participació en les 141 Preguntes del Fòrum, llança una reflexió crítica sobre la situació actual d’algunes polítiques mundials i el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de pors socials. Reguillo argumenta que les classes polítiques releguen la ciutadania a un mer estat contemplatiu, assegurant que ells són els únics que ens poden protegir dels enemics.

Segons Reguillo, la manca d’una activitat política eficaç i l’existència de mitjans de comunicació que s’autoproclamen jutges que determinen el bé i el mal acaben generant una atmosfera de por i una sensació d’indefensió en la ciutadania. Reguillo afegeix que els mitjans simplifiquen la realitat i s’allunyen de la reflexió necessària per entendre el que passa al món. Els joves urbans, els immigrants i els terroristes són figures clau en la propagació de pors, perquè són demonitzats i estereotipats amb fins polítics que justifiquen actes antidemocràtics, com ara la supressió de llibertats ciutadanes, i eludeixen responsabilitats polítiques.

Rossana Reguillo afirma que els mitjans no són instruments neutres, ja que tenen el poder d’impulsar i frenar projectes. Reguillo fa una crida al desenvolupament de mitjans més compromesos per assolir millors quotes de diàleg entre diferents cultures.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
RS Síntesi Cloenda. Comunicació i diversitat cultural
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.