Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social > La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social
Diàleg de referencia: La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social

Pere Torres ha estat el moderador d'aquesta sessió. En la seva ponència inicial ens ha parlat del desenvolupament com a expansió de les capacitats de les persones per escollir la seva manera de viure. Ha distingit entre capital humà i capital social, afirmant que tots dos han de passar per davant del capital econòmic.

Ens ha parlat d'alguns factors que impedeixen un correcte desenvolupament, com ara la manca d'institucionalitat, l'opacitat i la corrupció i la cultura de la maximització dels beneficis. Pere Torres ha defensat alguns valors que segons ell són bàsics i no es tenen prou en compte. Aquests valors són:

- la competència, que defensa el consumidor, que estimula l'oferta i la innovació. - la confiança de les persones envers les administracions, que ajuda a resoldre conflictes - l'empenta (capacitat emprenedora). Són els emprenedors qui a través de la seva creativitat busquen solucions i satisfan les necessitats del sistema. - la igualtat, que es basa en la idea que cap vida humana té més valor que una altra. - la sostenibilitat, que significa superar la visió a curt termini per ser capaços de plantejar-nos les decisions amb una perspectiva més àmplia.

Segons en Pere Torres, cal concebre la política com a mecanisme per entendre i difondre els valors socials.També afirma que reivindicar la política és reivindicar un mecanisme de desenvolupament.

Manuel Ortega ens ha parlat de la situació política i social a Nicaragua. Segons ell, el desenvolupament és una aposta per a l'ésser humà. A Nicaragua estan sortint d'un model de canvi de societat. Van tenir una revolució que va canviar els valors que després s'han institucionalitzat. La Revolució va dur possibilitats d'expectatives no acomplertes però que encara se somnien: valors com la cooperació i la solidaritat. El 1990, amb la derrota del sandinisme, es va passar a un model de societat basat en el model de mercat, i s'han seguit els dictats del Fons Monetari Internacional. S' ha passat de la pobresa extrema a la pobresa. A la dècada dels anys 80, amb la Revolució, es va crear molt capital social. Manuel Ortega ens ha explicat que al seu país reben molts ajuts de països rics, però critica que sovint aquests programes d'ajuda no són sostenibles perquè són a curt termini. La classe política de Nicaragua no incorpora l' ètica en la seva forma de pensar, però si que ho fa la població. Hi ha un distanciament entre la cultura dels partits i la cultura de la gent. S'ha de trobar una cooperació.

Adina Friedman ha parlat sobre el conflicte palestinoisraelià. Segons ella, les persones s'assemblen a tot arreu i podem aprendre d'altres situacions. Ens ha parlat de les dificultats del diàleg, de posar-nos en el lloc de l'altre, de cedir...«Les persones parlen de pau a través d'unes ulleres de guerra.»

Hi ha molt poca confiança ja que s'ha trencat moltes vegades i ara és molt difícil reconstruir-la. Segons Adina Friedman, no hi pot haver un diàleg real entre dues persones si no hi ha alhora un diàleg interior (amb un mateix), cosa que no ha passat en algunes trobades entre israelians i palestins. La ponent afirma que sovint decidim qui ha d'estar o no en un diàleg i amb qui volem o no parlar. Per exemple, diu, no volem parlar amb determinades persones perquè diem que són uns terroristes. I, segons el seu parer, seria precisament amb aquestes persones amb qui hauríem de parlar. El diàleg és un procés continu. Sempre hi haurà problemes per resoldre i el diàleg serà sempre l'eina per solucionar-los .Cal revisar sempre en quina situació som i què podem fer de forma diferent.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Diàleg amb Johan Galtung
 
RS Prevenció de conflictes, resolució i reconciliació: podem viure tots junts?
 
RS Diàleg Més enllà dels models
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg amb Marguerite Barankitse
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.