Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Lectura crítica de premsa escrita i creació d'opinió pública. El cas de l'11-M.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Lectura crítica de premsa escrita i creació d'opinió pública. El cas de l'11-M.
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

El taller, impartit pels experts en comunicació Guillem Bou i Carme Trinidad, ha versat sobre les tècniques que empren els mitjans de comunicació per manipular o amagar part de la realitat als seus lectors.

Els experts van assenyalar que, en cas de conflicte comunicatiu, els mitjans de comunicació sempre opten entre dos paràmetres per analitzar la posició del receptor. Aquest pot estar en situació de “pòquer” o en situació de “borsa”. La primera implica que el lector té interès per saber els fets i es mou per curiositat, és a dir, té ganes de saber la veritat. En la segona, el lector no té desig de conèixer la veritat i, per tant, no és curiós davant del fets.

Partint d’aquestes variables, destaca la dificultat de fer passar de “borsa” a “pòquer” donat que, davant la disjuntiva entre saber i no patir, qualsevol col·lectiu tria per no patir. No obstant això, hi ha tècniques que permeten transformar la situació i fer que els receptors vulguin saber la veritat activament.

La tècnica més utilitzada per trastocar la opinió d’un col·lectiu és l’anomenada “tècnica de la falca”, que consisteix a passar d’una proposta inicial a una proposta final totalment oposada en tres fases. En la primera fase, el comunicador ha de dissertar sobre aspectes obvis per crear un escenari de credibilitat. En la segona, ha de llençar afirmacions amb un alt component d’ambigüitat perquè cada receptor les interpreti al seu favor. En l’última, el comunicador ha de plantejar les premisses perquè el receptor arribi a una conclusió preestablerta pel primer. En aquesta darrera fase és important que el receptor consideri que ha arribat a la conclusió de manera autònoma. D’aquesta manera, el receptor interioritza sòlidament els plantejaments del comunicador.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
RS Mitjans de comunicació, conflicte i construcció de la pau
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
IF La concentració de mitjans i el control polític posen en crisi la qualitat de la informació i l’ètica del periodista
 
IF Mitjans alternatius per garantir la pluralitat informativa
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.