Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Ciutats i democràcia
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Ciutats i democràcia
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

En la sessió paral·lela «Ciutats i democràcia» es van mostrar diverses propostes que s’havien engegat en diferents punts del món. Es tractava d’iniciatives fetes per dones que intentaven pal·liar les necessitats de la població femenina. Va ser un punt de reunió de les experiències d’organització i gestió de les ciutats i de presentació de les xarxes associatives creades. Totes van apuntar la importància de les ciutats com a espai ideal per promoure aquest tipus d’iniciatives, com també la seva reformulació per entendre la ciutat com un conjunt de persones i no pas d’infraestructures. El fet que bona part dels usuaris siguin dones va fer que s’hagués de prestar una atenció especial a les seves demandes.

En la primera sessió, Liliana Rainero, de la Red Mujer y Hábitat (Xarxa Dona i Hàbitat), es va concentrar en la «Carta Mundial pel Dret a la Ciutat» i en l’Agenda 21 de les cultura. Karmele Itziar Ruiz va recordar la importància de la consciència de la participació des d’una visió del País Basc. En aquest sentit, va ressaltar que el més important és la participació ciutadana, ja que hi ha una «relació clara de causa i efecte en la presa de decisions». En un temps en el qual la desmobilització social és palesa, la domesticació dels moviments s’aguditza, la poca oferta partidària és un fet i el sistema de mercat neoliberal genera les conseqüències anteriors, és necessària aquesta conscienciació de participació, sobretot en la dona, en la qual es detecta una baixa competència política. Marcela Rodríguez va parlar de la Llei de reconeixement de parelles amb efecte local a Buenos Aires, on es reconeixen tant les parelles heterosexuals com les homosexuals.

Per la seva banda, Dolors Rubio, del Consell de les Dones, que està compost pel Grup de Dones de Serveis Socials del Poblenou i pel districte de Sant Martí, va parlar de la importància del projecte portat a terme en el districte, ja que es van trobar en un context en el qual no es garantien ni les necessitats bàsiques. Àngels Rossell, de l’associació Adrianes, va explicar la transformació que havia sofert la zona on ara està situat el Fòrum i va destacar l’enorme feina que han portat a terme les dones de les dues comunitats que conviuen en aquest barri. En la segona sessió es van analitzar dos projectes: la xarxa 12 URB-AL i Huairou, a Àsia. URB-AL és un xarxa destinada a promoure les dones en els nivells locals i és un projecte que es porta a terme entre Catalunya i Amèrica Llatina. Margarita Carranco, de FEMUM, va apostar per un enfortiment de les associacions locals i regionals que a través d’URB-AL 12 s’està aconseguint. Dolors Renau va apuntar que el tema de la ciutat és fonamental, atès que en el futur «el 80 % de la població viurà en ciutats». A més a més, «les dones són les usuàries que utilitzen més aquest espai, però és un espai que no està pensat per a elles». El gran problema que es troben és la construcció d’un lideratge femení

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Ciutat: La dimensió local dels Drets Humans
 
RS Governs locals
 
IF Apoderament local
 
RS Ciutats, drets humans i globalització.
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.