Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació i diversitat cultural > Sistema autopoiètic - Realitat no real
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Sistema autopoiètic - Realitat no real
Diàleg de referencia: Comunicació i diversitat cultural

La mediatització de la realitat és un fenomen creixent, que produeix que les persones percebin la realitat de la manera com és representada pels mitjans de comunicació. Després la realitat s’adapta a aquesta representació.

La societat de la informació ha generat un món que depèn excessivament dels mitjans de comunicació per conèixer el que hi ha més enllà de la comunitat. La necessitat creixent de saber el que passa en un món globalitzat ha atorgat un paper preponderant als mitjans de comunicació com a narradors de la realitat. La societat es troba immersa en un món altament influït pels mitjans, on la ficció es converteix en realitat narrada i viceversa, cosa que genera una distorsió del concepte de la dicotomia realitat/ficció. La televisió pot arribar a formar un sistema completament autopoiètic aïllant-se completament de l’entorn i plasmant una realitat que no és real però que la població percep com a tal i després imita. La televisió dóna la idea que és fidel a la realitat que representa, però els imaginaris de la televisió són diferents dels de la vida real, i aleshores es produeix un procés d’ajust de la realitat respecte de la televisió.

Problemàtica:
Alta concentració mediàtica i reducció de la pluralitat de discursos. Legitimitat, dependència i monopoli mediàtic excessius com a font d’informació i coneixement.

Postures:
Rubén Dittus, Universidad Católica de la Santísima Concepción

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
RS Immigració i mitjans de comunicació
 
IF Mitjans alternatius per garantir la pluralitat informativa
 
RS Mitjans de comunicació, conflicte i construcció de la pau