Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El món, avui > Agents de l'agenda global: poden treballar en col·laboració
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Agents de l'agenda global: poden treballar en col·laboració
Diàleg de referencia: El món, avui

EVELYN HERFKENS va parlar dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, com a coordinadora executiva de la campanya mundial que impulsa la consecució d'aquests objectius. Els objectius són 8, amb 18 metes i 40 indicadors i s'han extret dels convenis de les conferències internacionals i de les cimeres mundials del decenni de 1999. Es basa en la Plataforma 2015, integrada per unes 110 ONG.

Aquesta plataforma contempla mesures com la solució a la pobresa i al subdesenvolupament. HERFKENS va insistir en la idea dels joves com a present, no com a futur. La Declaració del Mil·lenni és un compromís de pressió als governs, una plataforma d’encontre i diàleg per generar condicions de pau i consciència de pau. S’ha de basar en l’ajuda en educació i serveis socials.

Una altra idea que va comentar va ser la mobilització de la ciutadania i la societat civil per aconseguir la pressió als governs perquè aquests acompleixin els seus compromisos. Una de les accions a impulsar, per exemple, seria l’obertura de mercats com a solució perquè Àfrica pugui competir en venda de productes.

JEFF SWARTZ, president de Timberland, va explicar la relació d’aquesta multinacional amb el tercer món, sobretot amb les dones de Bangladesh, on tenen una fàbrica de la seva marca. Aporten molta feina a països subdesenvolupats i així aquests fan negoci i propicien el desenvolupament. Va insistir que el sector privat juga un paper molt important en la sostenibilitat.

Ara aquests països tenen més accés a la medicina, i els nuclis familiars han aconseguit generar negocis propis gràcies a l'accés a microcrèdits i fer inversions. R. VILA-SANJUAN, de Metges Sense Fronteres, va sentenciar que per aconseguir els objectius del 2015 s’ha d’actuar. Els problemes bàsics que hi ha al món tenen a veure amb el fet que una sola potència exerceixi tant poder. L’acció humanitària és necessària davant de la crisi humanitària actual (ex: SIDA). El canvi ha de partir de l’acció sobre causes petites. Els estats han d’aportar respostes a les preguntes de la societat.

Va afirmar contundentment que si no hi ha medicaments a alguns països de Sud-Amèrica i altres països del tercer món és perquè els governs no ho volen, i la corrupció és un dels màxims problemes que hi ha a les societats subdesenvolupades. Davant tot això és la societat civil la que ha de reaccionar.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 
IF Model de creixement econòmic en xarxa
 
AS Governar la globalització des del treball
 
RS Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.