Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Fonament teològic baha’í en el diàleg interreligiós
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Fonament teològic baha’í en el diàleg interreligiós
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Cal conviure i respectar totes les religions. Condemnar el fanatisme i els odis religiosos. Aquests són un foc devorador del món, només la veu divina pot deslliurar-nos-en. Hem de tractar-nos amb amor i harmonia.

Hem de desitjar per als altres el mateix que hom desitja per a un mateix (regla d’or). Si som conscients d’una certa unitat cal compartir-la amb un llenguatge d’amabilitat. Cal acceptar els missatges dels predicadors de les diferents religions mundials ja que tots els profetes són temples de les causes de Déu. Tots ells volen seure al mateix tabernacle, seure al mateix tron, proclamen la mateixa fe, la mateixa veritat. Totes aquestes interpretacions són limitades ja que no poden superar les pròpies limitacions humanes que ens impedeixen entendre completament l’ésser infinit. Per tant, són expressions d’una veritat relativa (relativisme cognitiu). Siguin quines siguin les fites mentals obtingudes o la profunditat del cor on es pugui endinsar, no ens podem comparar amb el Creador. Amb el relativisme confirmem que el diàleg interreligiós passa d’una competència a una cooperació ja que totes les tradicions descriuen una part de la realitat. No hem de pensar què és l’absolut sinó com està relacionat. L’èmfasi passa a estar centrat en els processos i les relacions. Per tant, l’ètica passa a un primer pla. No només cal que s’afirmin unes doctrines concretes sinó que hem de veure la vida quotidiana i actuar-hi, tot transformant-la. L’espiritualitat de les persones s’ha de veure en els actes que es facin. Cal que ens esforcem per deslligar-nos del que ens reté al món.

Podem fer un decret d’ètica universal amb les virtuts interreligioses comunes: puresa, sinceritat, honradesa, benevolència, humilitat i justícia. Si les religions estiguessin unides podrien tenir l’oportunitat de ser escoltades a la comunitat social. “La religió està vista com la causa dels problemes del món i no com la seva solució”. Cal unir-se en una formació global per la pau al món.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Acció per condonar el deute extern
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
IF Diàleg interreligiós per aconseguir una ètica universal
 
RS Perspectiva interreligiosa sobre la globalització per al bé comú (sessió 2)
 
RS Cap a la consecució d’una ètica global
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.