Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Coneixement científic i diversitat cultural > Sessió paral·lela 2: Els principals reptes en la convivència del coneixement indígena i la ciència moderna
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió paral·lela 2: Els principals reptes en la convivència del coneixement indígena i la ciència moderna
Diàleg de referencia: Coneixement científic i diversitat cultural

Les principals reflexions que van sorgir d’aquesta sessió paral·lela van ser les següents:

Segons Josep M. Basart «no existeix una coexistència harmònica entre el coneixement fruit de l’experimentació i el coneixement resultat de l’experiència» i va afegir que cada cop es produeix una supeditació major de l’experiència al marc cientificotècnic. Pel ponent, l’avançament en l’obtenció i el desenvolupament del coneixement ha de ser racional i raonable i, segons ell, això no sempre succeeix així.

Basart també va assenyalar que en el desenvolupament del coneixement científic i tècnic es fan servir esquemes lògics molts cops deslligats de context social i cultural. Creu que el procés ha de ser molt més democràtic, i sobretot les persones han de ser escoltades i ateses. Per acabar, va denunciar que s’estan perdent els coneixements tradicionals no només dels indígenes sinó també dels nostres propis avantpassats. Els diferents ponents van presentar els seus projectes i van assenyalar els indicadors d’alarma de la situació actual en la línia de les afirmacions de Basart, però al final entre tots va sorgir la idea de responsabilitat en la participació per contribuir a corregir el desequilibri actual.

Basart es va mostrar optimista; segons ell, «malgrat que la situació no és fàcil, hi ha esperança». Des del públic assistent es va plantejar la importància de rescatar els valors autènticament importants del coneixement tradicional dels nostres avantpassats.

En aquest sentit, Christine Müller va afirmar que no es pot dir que existeixi actualment una dicotomia entre coneixement tradicional i coneixement científic, sinó que segons ella «hi ha d’haver un intercanvi mutu i una coexistència que comporti una interacció recíproca, la integració dels coneixements dels altres». Müller es va mostrar optimista: «Hi ha moltes oportunitats per integrar el coneixement tradicional i el científic.» Perquè això sigui possible, Josep M. Basart va assenyalar que és clau el paper del «respecte». Segons ell, actualment encara no hem arribat a aquest estadi, ja que considera que hi ha una imposició del saber científic sobre el tradicional. Finalment, Müller va proposar la connexió de les dones com a forma d’organització que redunda en benefici de la societat, com a pont entre coneixement científic i tradicional.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Coneixement científic i diversitat cultural
 
IF Socialització i democratització de la ciència
 
IF Cultural Competence
 
PO Main challenges in the coexistence between native knowledge and modern science / Diversos autors (PDF 85 Kb)   [en]
 
RS Sessió paral·lela 17: Els científics i les institucions científiques com a agents de la PCST: responsabilitats
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.