Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets humans i administració regional i local > La dimensió local dels drets humans
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Síntesi diàleg Síntesi diàleg
La dimensió local dels drets humans
Diàleg de referencia: Drets humans i administració regional i local

Malgrat la distància aparent entre els drets humans i l’administració local i regional, la realitat és que els nivells de l’administració són els més propers als ciutadans i on els drets esmentats es manifesten en la seva dimensió més immediata.

Guy de Vel, director general de Relacions Legals del Consell d’Europa va inaugurar el diàleg “Drets humans i administració local i regional”, que es va celebrar durant els dies 5 i 6 de juliol del 2004. Va començar la seva intervenció referint-se al Conveni europeu dels drets humans, signat pels 25 membres de la Unió Europea, que es proposa protegir els drets civils de les persones, així com els drets socials i econòmics de tots els ciutadans, “les minories més vulnerables com els immigrants, les dones o els homosexuals incloses”. De Vel va exigir més responsabilitat a les institucions i a les administracions locals, ja que “són l’estament més proper al ciutadà i cal que defensin els seus drets”. En aquest sentit, Giovanni di Stasi, president del Congrés d’Autoritats Locals i Regionals del Consell d’Europa, reconeixia la urgència de les autoritats locals de regular-se, ja que cada vegada tenen més competències.

Mohamed Nazir, membre del Walsall Metropolitan Borough Council va basar el seu discurs en els avantatges de la societat de cooperació per reivindicar que les autoritats locals han de treballar com a sòcies de les autoritats regionals i el govern central per tal de garantir la defensa i el desenvolupament dels drets humans.

El professor Sean Loughlin va reprendre el debat sobre la tensió constant entre els drets individuals i col·lectius i el principi de subsidiarietat. Loughlin va afirmar en aquest sentit que “és necessari defensar la globalització i la universalitat dels drets, però sense oblidar que la societat ha de protegir la seva pròpia identitat preservant-la”. Antoine Leonetti es va sumar a aquesta proposta, tot demandant el foment de les entitats locals sense que això impliqui un obstacle per a les entitats nacionals, de la mateixa forma que cal protegir les llengües locals, però sense que la resta de llengües oficials es vegi perjudicada.

Antonio Montalvo va composar el seu discurs partint de la base que “la definició dels drets humans concerneix la llei” però va apuntar que “la seva gestió està en mans de la gestió pública, ja sigui mitjançant polítiques locals o regionals”. Montalvo va afegir que “el desenvolupament de la societat del benestar ha fet augmentar les tasques de les administracions locals i ha significat també un augment de la participació ciutadana”. Marina Subirats, regidora d’Educació del Ajuntament de Barcelona, va centrar la seva intervenció en aquesta mateixa idea i va advocar per revitalitzar les ciutats com ens educadors i promotors del desenvolupament dels drets humans. D’altra banda, també va dedicar la seva ponència a reflexionar sobre la importància de l’educació en la promoció d’una ciutadania cívica i va posar diversos exemples de l’entorn de Barcelona. Així mateix, va subratllar la necessitat que l’educació superi l’ensenyament acadèmic: “Cada dret únicament és possible si existeix un deure” i va advertir que “no podem formar una ciutadania consentida que només pensi en drets”, de la qual cosa es derivava la importància de les campanyes de civisme en sectors com l’urbanisme, la seguretat vial i el respecte mediambiental.

Ulrich Bohner, director executiu del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa i Álvaro Gil-Robles, comissari per als Drets Humans del Consell d’Europa, van dur a terme la clausura del diàleg i el van concloure amb el desig ferm d’equilibrar el dret a prosperar amb la responsabilitat col·lectiva del foment dels drets humans.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF La ciutat educadora i defensora dels drets humans
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
RS Grup de treball 3: Drets culturals i de l’educació i administració regional i local
 
NP Federico Mayor Zaragoza: "Porto Alegre és l'esperança per a un món millor"
 
RS Cerimònia d’inauguració