Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Forum d’Autoritats Locals de Porto Alegre – Agenda 21 de la cultura > Les ciutats busquen un nou espai polític en l’ordre mundial amb la finalitat de promoure una globalització inclusiva a través del desenvolupament de la cultura.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Les ciutats busquen un nou espai polític en l’ordre mundial amb la finalitat de promoure una globalització inclusiva a través del desenvolupament de la cultura.
Diàleg de referencia: Forum d’Autoritats Locals de Porto Alegre – Agenda 21 de la cultura

Les ciutats representen la meitat de la població mundial però no tenen una organització política i no hi ha una descentralització suficient per resoldre els seus problemes. Les urbs, per la seva proximitat amb els ciutadans, s’enfronten directament als problemes de l’exclusió generats per la globalització actual. Les ciutats són espais d’experimentació de polítiques democràtiques de participació ciutadana com a ruptura amb el model existent i reacció davant la globalització merament econòmica.

Problemàtica:
Les ciutats representen la meitat de la població mundial però no tenen una organització política i no hi ha una descentralització suficient per resoldre els seus problemes.

Proposta:
Els poders locals han de redefinir nous espais de sobirania. Aquest és un espai polític a desenvolupar: posar el món local en el lideratge polític internacional. Al món hi ha mil milions de persones que viuen en barraques, i les autoritats locals són les més apropiades per afrontar el problema de la marginació a les ciutats. Desenvolupar les xarxes de ciutats i les organitzacions com els sindicats que vetllin pels interessos de les urbs. Xarxes com a espai per a l’intercanvi d’experiències. Els suburbis són els espais més afectats per l’exclusió de la globalització. Millorar la distribució de recursos. Les perifèries són les parts més poblades. Organització de xarxa de suburbis. Millor representació a les organitzacions de les petites ciutats i municipis. Democràcia participativa: cal establir nous contractes socials a escala municipal. Les ciutats com a espai d’innovació amb participació, per donar respostes concretes als problemes de la globalització. Canalitzar la participació ciutadana en la coincidència de moviments socials i governs locals. Pressupostos participatius i xarxa alternativa de mitjans de comunicació. Integració: vocació de ciutat món. La ciutat és un lloc de confrontació entre les cultures locals i les internacionals portades pels moviments migratoris i són necessàries polítiques d’integració. Polítiques d’inclusió cultural: la cultura és l’espai on es construeix la identitat i cal desenvolupar la interacció dels ciutadans per generar una riquesa cultural més important.

Postures:
Debat implícit entre les ciutats petites, mitjanes i grans respecte al lloc polític que tindran en la nova organització de ciutats aprovada a París la setmana abans.

Bones pràctiques:
Cens de la memòria de la població a Saint Denis: arxius de la memòria de la societat civil i dels relats orals, especialment valuosos per als immigrants africans. A més, la memòria dels immigrants portuguesos dels anys seixanta pot servir als immigrants actuals. Pla de Rotterdam respecte a la immigració: obligació d’aprendre holandès com a pas fonamental per a la comunicació i la cohesió social. Es busca intervenir en els llocs on hi ha grups reclosos, allunyats de la vida social de la ciutat. Pla de Monterrey contra la fractura informàtica amb el suport d’institucions i universitats. Pla de deserció escolar fins als 18 anys zero a Buenos Aires. Es busca evitar que els joves abandonin els estudis i que els que ja ho han fet els reprenguin. Polítiques d’integració a Còrdova adreçades no només als immigrants. El desenvolupament de consells sectorials de dones, gent gran, joves, etcètera, és una via per a la participació ciutadana. Programa «La ciutat per als nens» de Torí, que estimula l’obertura de la ciutat als alumnes. «Punts verds»: espectacles en zones pobres i perifèriques. Roma: pla per enviar els romans al món; alumnes d’escoles viatgen a Auschwitz i després a l’Àfrica. Quito: construcció d’espais públics a través de corporacions privades sense finalitat de lucre. Finançament: els ciutadans poden aportar fins al 25% de l’impost de la renda per a la corporació per a obres ambientals.

Conclusions:
Aprovació de l’Agenda 21 de la cultura per promoure el desenvolupament cultural a escala local i com a pas previ a una agenda global. La cultura com un dret humà fonamental.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF El rol de les ciutats com a actors internacionals
 
IF La cultura és clau com a política transversal d’inclusió social
 
RS Reinventar el paper de les ciutats descentralitzant-lo del poder.
 
RS Armes a la ciutat
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.