Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible > Construint les destinacions sostenibles del futur
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Construint les destinacions sostenibles del futur
Diàleg de referencia: Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible

Gladys Eljuri (Ministra de Turisme d’Equador)

Els països que s’inicien en el camí del turisme com a element econòmic de desenvolupament han d’aprendre dels errors dels països del primer món que ja van recórrer aquests camins.

És important en aquest àmbit l’existència de nombrosa normativa legal de caire internacional que ja recull les noves perspectives de protecció de la cultura i el medi ambient dels països que ofereixen el seu territori al turisme.

Tom Selänniemi

Representant dels operadors turístics, posa de manifest que aquest sector ja ha identificat el medi ambient com un element de necessària conservació per a poder donar continuïtat de futur a l’activitat turística. Per això s’està iniciant una conscienciació per part del sector de la necessitat de respectar cultura i medi ambient com a únic mitjà d’assegurar un benefici econòmic a llarg termini.

A més, atès que és l’operador el que prepara el paquet turístic, està en les seves mans controlar que tots els agents implicats compleixin aquesta política conservacionista.

Michael Wolf

Representant de l’agència de viatges Tui, posa de manifest que l’experiència demostra que quan millora la qualitat dels hotels acostuma a disminuir la de les destinacions. Això crea un abisme entre complexos hotelers i comunitats socials que s’ha d’eliminar fomentant el desenvolupament de les societats dels països de recepció, la qual cosa ha de ser també una tasca dels agents turístics.

Ramón Garriga

La importància de les certificacions no és el fet d’aconseguir-les sinó l’actitud que denota la decisió d’accedir-hi i el procés d’aplicació dels marcs de referència pactats. A més, obliga a una actitud continuada, ja que hi ha un seguiment per mitjà d’auditories anuals.

Ramon Estalella

No s’ha de caure en l’error d’implantar el turisme com a monocultiu, ja que, si no, la crisi del turisme suposaria la desaparició de l’economia de les zones on se situa aquest turisme.

Per obtenir un bon desenvolupament calen polítiques de: Posar límits al creixement (moratòries de places hoteleres...). Fomentar la renovació. Posar condicions al creixement prioritzant la qualitat sobre la quantitat.

Josep Bernadas

El turisme pot ser més que un paquet de vacances: podem introduir un element econòmic de desenvolupament basat en activitats com conèixer, conservar, interpretar, difondre les realitats visitades. Així, l’oferta deixaria de ser plana i introduiria elements diferenciadors, singularitats naturals o culturals que es constituiran en la base de la nova oferta turística.

Però per fer-ho no hi ha un dogma únic, sinó que en cada cas s’hauran d’ajustar les polítiques per aconseguir el just equilibri entre les necessitats del turista i la capacitat de recepció de la comunitat d’acollida.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
RS Cerimònia d’obertura Diàleg Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible
 
RS Sostenibilitat turística en el patrimoni natural
 
IF Turisme cultural com a element de desenvolupament humà i econòmic
 
RS El binomi turisme - patrimoni cultural immaterial (el gran espai de la creativitat)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.