Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Immigració i mitjans de comunicació
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Immigració i mitjans de comunicació
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

Estrella Rodriguez Pardo, directora general d'Integració dels Immigrants del Ministeri de Treball i Afers Socials del govern d'Espanya, va ser l'encarregada d'obrir la sessió, afirmant que la formació de les actituds envers els immigrants es veu estretament influenciada per la visió que d'aquests es genera en els mitjans de comunicació. Cal potenciar que en els mitjans hi hagi presència de persones de diferents cultures que sensibilitzin la població sobre aquest tema, mostrin un model de societat multicultural i creïn codis deontològics.

Nicolás Lorite, director de Migracom, que ha dut a terme un estudi exhaustiu sobre el tractament que els immigrants reben a les notícies, va afirmar que en aquest terreny s'havien donat canvis: mentre que l'any 1996 la visió era bipolar (folklore o pasteres) i l'any 2000 era unipolar (pasteres), el 2002 es projectava una mirada multipolar, encara que molt política i eurocèntrica.

Denise Cogo, coordinadora d'un grup d'investigació sobre el multiculturalisme en els mitjans de comunicació del Brasil, va recalcar la diferència entre el tractament que es dóna als immigrants històrics europeus (italians, alemanys, portuguesos...), que es relacionen amb la innovació, cultura, alegria, treball, etc.; les immigracions contemporànies a la Unió Europea, que es relacionen amb conceptes com il·legalitat, intolerància, clandestinitat...; i les immigracions intercontinentals (argentins, mexicans...) que, tot i ser les més properes, són les menys presents, i quan se'n parla es fa a través de les informacions proporcionades per agències internacionals i ONG.

Rinke Bok, d'Holanda, va posar l'accent sobre els termes que s'usen per designar els immigrants, perquè sovint comporten connotacions despectives, posant com a exemple els diferents noms atorgats en el seu país al llarg de la història.

Patrick J. Brunet també és un estudiós d'aquest tema al Canadà. El ponent va analitzar la relació entre multiculturalitat, ètica, valors i mitjans de comunicació, concloent que cal crear un codi ètic per tractar la multiculturalitat i que l'educació és l'eina més important per eradicar les discriminacions.

Per acabar, es van presentar diversos projectes com a exemple de bones pràctiques en el tractament de les migracions en els mitjans de comunicació: Palos sin fronteras (Palos de la Frontera), Solidarios (Canal Sur TV), Infos Idiomes (BTV), El Locutorio (Sandra Campos a Ràdio 4), etc.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Mitjans de comunicació, conflicte i construcció de la pau
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
IF Mitjans alternatius per garantir la pluralitat informativa
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.