Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals > Governar la mundialització: excepció, diversitat, pluralisme
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Governar la mundialització: excepció, diversitat, pluralisme
Diàleg de referencia: Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals

Pierre Calame, de la Fundació per al Progrés de l'Home, inicia la sessió plenària exposant que la cultura està en tots els àmbits i, per tant, no s'ha de crear una especificitat legislativa cultural. Calame exposa que «la governança mundial no s'assolirà fins que no es redefineixi la governança mateixa, és a dir, cal definir uns objectius constitucionals mundials, no juxtaposar objectius locals». Calame cedeix el torn de paraula recordant que cal una ètica comuna prèvia a tota legislació.

Renato Ortiz, del Brasil, destaca que la globalització és «un procés social (iniciat arran de la descoberta d'Amèrica, la Revolució Industrial, els mitjans de comunicació de masses...) que té uns actors amb relacions de poder i nombroses contradiccions». Ortiz fa una distinció entre globalització (entesa com a infraestructura econòmica i tecnològica) i mundialització (entesa com a superestructura simbòlica i cultural).

Per a Ortiz, la diversitat és un conjunt de diferències inscrites en contextos històrics, per això «el món no és divers, sinó que té un pluralisme jerarquitzat», ja que en aquests contextos prevalen les relacions de poder.

Ortiz conclou afirmant que avui dia el poder no sols es troba a l'estat nació i, per tant, cal repensar la política amb plantejaments cosmopolites.

Patrick Zelnik, fundador de la discogràfica francesa independent Naïf, ressalta, des de la pràctica quotidiana, que crear una empresa cultural és molt difícil a causa de l'actual concentració empresarial (tant horitzontal com vertical). Zelnik especifica que en l'àmbit cultural la fusió empresarial perjudica el consumidor, ja que li redueix l'oferta i no el té en compte com a ciutadà: «Des dels anys noranta, el màrqueting suplanta la creació

Zelnik finalitza recordant que «la base de tota civilització és la cultura, que actualment està al servei del màrqueting» i suggereix «convidar els polítics al proper Fòrum perquè entenguin que el benestar cultural és essencial».

Jean Tardiff (Canadà) inicia el seu discurs afirmant que «la mundialització no farà desaparèixer ni l'estat ni el territori», però destaca tres nous tipus d'espais simbòlics d'interacció intel·lectual i afectiva no vinculats a un territori físic: els espais geoeconòmics, geopolítics i geoculturals.

Tardiff afegeix que «el pluralisme cultural mundial és un projecte democràtic que han de construir les entitats geoculturals». Calen noves instàncies per gestionar les qüestions extranacionals, instàncies basades en: - el principi de responsabilitat de tots els actors - l'obertura controlada (especificitat cultural) - la multifuncionalitat - la precaució - la reciprocitat

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Obertura del congrés
 
RS Plenària final
 
RS Creativitat
 
RS Presentació del Fòrum Permanent sobre Pluralisme Cultural
 
IF Drets culturals i diversitat: una acció política i civil per aconseguir el desenvolupament
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.