Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Justícia Internacional > La nova economia del terror
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
La nova economia del terror
Diàleg de referencia: Justícia Internacional

La internacionalizació del terrorisme és un dels efectes més negatius de la globalització. Aspectes com la lliure circulació de capitals o el progrés de la tecnologia de les comunicacions han estat aprofitats com a vies de finançament del terrorisme arreu del món.


Les privatitzacions empresarials, la desregulació en matèria legal internacional, la permeabilitat de les fronteres, la mobilitat dels treballadors i, molt especialment, la lliure circulació de capitals i el progrés de la tecnologia de les comunicacions són els elements que han estat aprofitats per l'expansió del terrorisme arreu del món. Però, com es financia el terrorisme en aquests temps de globalització?


La nova economia del terror és un sistema econòmic internacional, vinculat a sectors i activitats econòmiques legals i il·legals de l'economia capitalista tradicional, que genera un volum de diners superior als 1,2 milions d'euros anuals (el 5% de l'economia mundial). Avui, per exemple, una organització com Al-Qaeda és un grup terrorista transnacional i descentralitzat, amb cèl·lules inserides en diferents països, les quals han adquirit la capacitat d'autofinançament.

Una manera eficaç d'atacar el sistema financer del terrorisme és l'abolició dels paradisos fiscals. També resultaria imprescindible acabar amb el narcotràfic. A més, els estats haurien de revisar la seva política exterior i no donar suport als governs impopulars i autoritaris.

Problemàtica:
¿ Com es financia el terrorisme en temps de la globalització?
¿ El nou terrorisme és internacional, amb una estructura descentralitzada i amb capacitat d'autofinançament.

Proposta:
El terrorisme mundial actual podria combatre's amb l'abolició dels paradisos fiscals, la liquidació del narcotràfic i una nova política exterior.

Postures:
Loretta Napoleoni, economista i experta en terrorisme i món àrab, autora del llibre «Yihad: cómo se financia el terrorismo en la nueva economía», Ediciones Urano, Barcelona, 2004, que va participar en la sessió 3 del diàleg 'Justícia internacional'.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Agents no estatals: terrorisme, màfies, corrupció, delictes medioambientals i econòmics en un món globalitzat.
 
RS Delictes econòmics, medioambientals i contra el patrimoni.
 
AS La justícia internacional
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global