Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El Quixot i el pensament modern > Ètica universal i transferencial d'El Quixot
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Ètica universal i transferencial d'El Quixot
Diàleg de referencia: El Quixot i el pensament modern

L'obra de Miguel de Cervantes produeix un efecte transferencial de la seva dimensió ètica perfectament aplicable a la societat actual, en què valors com la igualtat, la llibertat, la tolerància i el diàleg estan seriosament en perill de desaparèixer. El Quixot interpel·la el lector actual, el lector globalitzat, en la necessitat de remoure les seves conviccions més íntimes per fer front a un món que està perdent aquests valors.

La bogeria idealista del Quixot, aquesta consciència folla que es rebel·la contra el món, és el que genera una ètica que fa l'obra de Miguel de Cervantes universal, traspassant fronteres i perpetuant-se en el temps, en la societat actual, els valors de la qual estan tan desvariats com els que l'hidalgo cavaller intenta recuperar 400 anys enrere.

Alonso Quijano decideix abandonar el seny i convertir-se en el Quixot, un hidalgo cavaller que sortirà a la recerca d'aventures per combatre les injustícies d'un món que ha perdut el seu rumb ètic. «El Quixot arremet contra aquesta fosca i freda prosa mundana que és el germen incipient de la societat capitalista. El Quixot és un símbol moral o una paràbola simbòlica que traspassa l'espessor dels segles», va afirmar Eugenio Trías. L'obra de Cervantes imposa una dimensió ètica que provoca una profunda revisió de la consciència en el lector d'aquesta societat actual que extrema el seny, que imposa una felicitat banal i consumista i que perd i confon els seus valors essencials.

Problemàtica:
La falta de valors que l'obra de Cervantes denuncia en la societat espanyola de fa 400 anys tenen la mateixa vigència en la societat actual. D'aquí la universalitat ètica del Quixot.

Proposta:
Recuperar la dimensió ètica universal del Quixot i traspassar-la a l'actualitat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS El Quixot i el pensament modern
 
RS Dia 3:El Quixot en el pensament modern
 
IF Bipolaritat esportiva: valors olímpics vs. valors de mercat
 
IF Acció per condonar el deute extern
 
RS Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”