Albert de Mònaco, president de la CIESM, va inaugurar la sessió d’obertura del 37è CIESM. El van acompanyat Octavio Villás, la ministra d’educació i ciència, María Jesús Sansegundo, i, l’alcalde de Barcelona, Joan Clos. El príncep va assenyalar que els científics tenen llibertat «total» d’investigació i expressió i va qualificar la recent incorporació de Portugal -al grup de 23 països que constitueixen la CIESM- de reparació d’un «gran oblit» de la història.
La ministra, María Jesús Sansegundo, va declarar que la ciència forma part intrínseca de la cultura i que s’ha de donar suport als reptes científics i tecnològics. D’altra banda, l’alcalde Joan Clos va agrair que aquest congrés tingués lloc a Barcelona.
El secretari general de la CIESM, François Doumenge, va recordar Ramon Margalef, la persona que fa 50 anys va obrir una nova via d’investigació sobre l’estudi de la fauna intersticial. També va afirmar que els recursos marins varien segons l’home, i va afirmar que l’home és massa insignificant per ser determinant.
La sessió d’obertura del congrés va continuar amb la intervenció de Frederic Briand, director general de la CIESM, el qual va remarcar que el Mediterrani és un «lloc exemplar que permet resoldre grans enigmes del’oceà» i va informar que en el seu si s’estan produint canvis climàtics i d’espècies «sense precedents». Segons Briand, la situació al Mediterrani no és tan dolenta, en contrast amb les postures d’organitzacions ecologistes com ara Greenpeace. Briand va alertar que el Mediterrani és particularment vulnerable a accidents, sobretot als de vaixells de petroli, i va afirmar que si un accident com el del Prestige s’hagués produït al Mediterrani hauria estat una catàstrofe molt més gran.
El científic també va destacar l’absència de noves fornades de taxonomistes. La formació d’especialistes en el coneixement de les espècies marines és fonamental. Com podrem identificar els canvis en les espècies marines si no aconseguim identificar-les? Briand va apuntar que molècules primàries com virus marins o bacteris constitueixen més del 50% de la biomassa marina i va pronosticar que el futur dels fàrmacs està en les algues marines, tot i que primer s’ha fer una «radiografia» per conèixer-les millor.
Juntament amb els seus col·laboradors, va enumerar les qüestions que s’ abordaran en el 37è de la CIESM i va explicar que ara mateix les principals tendències d’estudi tenen a veure amb l’avaluació del nivell del mar, el control dels musclos, les anàlisis dels fons marins i els programes de sediment hidrològic. Els diferents presidents de cada comissió van fer un avanç dels temes que es tractarien a cada seminari durant les conferències.
 |
|