Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació audiovisual global, diversitat cultural i regulació > Fòrum de Reguladors
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Fòrum de Reguladors
Diàleg de referencia: Comunicació audiovisual global, diversitat cultural i regulació

Exposició i compromisos de col·laboració entre els reguladors de l’audiovisual dels cinc continents.

Els representants dels organismes reguladors del sector audiovisual de diferents països dels cinc continents han acceptat la proposta del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per crear una plataforma internacional d’intercanvi d’experiències i posicionaments entre aquests organismes. La idea que proposa el CAC pretén que l’impuls i l’estructura es pugui dur a terme des de Barcelona.

Aquesta proposta s’ha presentat en una reunió interna dels organismes reguladors de l’audiovisual durant el diàleg «Comunicació audiovisual global, diversitat cultural i regulació». En aquesta trobada, els representants dels consells de l’audiovisual de Xile, Itàlia, Xipre, Sud-àfrica, França, Jamaica, Gran Bretanya, Navarra, São Tomé e Príncipe, Alemanya, Bòsnia i Hercegovina, Israel, Nigèria, Irlanda, Gibraltar, Eslovàquia, Moçambic, Mali, Burkina Faso, Colòmbia, Marroc i Bèlgica, a més del de Catalunya –esmentats segons l'ordre d'intervenció–, també han aprofitat per exposar les seves principals funcions.

Malgrat que la majoria compten amb membres designats directament pels executius, s’ha posat de manifest que l’estructura orgànica dels consells es basa en la independència en relació amb els seus governs.

La funció comuna de tots ells és el control dels continguts audiovisuals, que porten a terme per mitjà de la protecció dels drets bàsics dels ciutadans i la protecció de les cultures majoritària i minoritària dels seus respectius estats. Pel que fa a aquest control, acostumen a elaborar informes no vinculants que eleven a les autoritats executores de les sancions i alguns estudien la possibilitat de disposar de capacitat sancionadora directa.

La majoria dels reguladors intervenen, en major o menor grau, en el procés d’adjudicació de llicències de ràdio i televisió. Ens els països amb pocs recursos econòmics, com São Tomé, Moçambic, Mali o Burkina Faso, els reguladors tenen dificultats per poder desenvolupar la seva tasca de control, a més de patir una forta pressió o omissió governamental en la presa de decisions.

Una particularitat destacada és la d’Israel, que disposa de consells reguladors específics per a la televisió analògica i per al sector del cable i el satèl·lit.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.