Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Religió per superar la pobresa
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Religió per superar la pobresa
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Quan es parla de pobresa, normalment pensem en pobresa material, la manca de recursos d’un determinat col·lectiu humà. Igual d’important que aquest tipus de pobresa, és la pobresa espiritual, la manca de valors concrets que ens permeten millorar l’espiritualitat humana. Des de la perspectiva jaïnista és aquesta última que cal combatre, per provocar el canvi i així seria possible superar les grans desigualtats que genera la pobresa. “La religió ha d’ajudar els pobres, ha de distribuir la riquesa” diu Swami Maharaj Ji. “Els pobres tenen la seva dignitat i tenen dret a viure en prosperitat”, agrega. Per al jaïnisme està clar que s’ha d’ajudar a qui pateix a causa del seu karma. Per aquest motiu fan una gran quantitat d’obres socials però pensen que aquesta tasca es podria ampliar si els països rics fessin vertaders esforços per ajudar els més necessitats.

A través de la seva vida, Gandhi va ser exemple viu de l’anomenada “teoria de la possessió limitada”, és a dir, posseir només la justa mesura de les coses. Ell pensava en els pobres i suggeria que calia redistribuir els béns entre els més desposseïts per compassió humana, per voluntat pròpia. Qualsevol acte caritatiu d’aquesta naturalesa, de respecte a l’altre, implica respecte cap a un mateix. Des de la perspectiva cristiana, Mary Kirchen diu: “estimar el proïsme és el que ens demana Déu, per la qual cosa el nostre repte com a cristians és imitar l’exemple de Crist”. La millora de les condicions socials no només es limita a tenir quelcom de menjar cada dia, també s’estén a tenir recursos bàsics com l’aigua, un sòl on viure, educació, etc.

Totes dues perspectives conclouen que les desigualtats avui dia s’exterioritzen no només als països pobres, sinó que també hi ha molta pobresa als països rics i que “la vida humana depèn d’altres vides humanes. Només podem viure en perfecta harmonia si ens ajudem els uns als altres”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Dos exemples d'iniciatives interreligioses
 
IF Acció per condonar el deute extern
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS La visió zoroàstrica del diàleg interreligiós
 
RS Mare naturalesa i cosmos
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.