Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > Partenariats globals: Una nova solució?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Partenariats globals: Una nova solució?
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

La sessió que duu per títol "Parteniarats globals, una nova solució?" planteja com les col·laboracions entre tots els representants del món (els governs, les institucions multilaterals, les empreses i la societat civil) han d'enfortir la comunicació per tal de trobar solucions efectives als problemes que impedeixen l'evolució de la humanitat.

Andrew Maclaughlin, director del consell de política de Google Inc, ens planteja des d’un principi quins són els dos eixos de conflicte actuals: la internacionalització dels problemes, que limita l’acció del govern, i el dèficit democràtic, que apareix en les crisis.

Jean-François Rischard, vice-president del Banc Mundial a Europa, dóna una visió positiva dels partenariats com a font de solució, perquè creu que tenim un buit de governants, fet que porta a la manca de solucions pràctiques en els problemes mundials: desforestació, pobresa, prevenció de conflicte... Destaca també que tenim el planeta cansat demogràficament, que encara que haguem desenvolupat noves tecnologies, sobretot en el camp de les telecomunicacions, les normatives massa estrictes fan que els països en vies de desenvolupament no puguin seguir el ritme d’aquesta evolució.

El següent punt que vol portar a reflexió és el fet que només tenim vint anys per solucionar els problemes mediambientals i en dóna la culpa al sistema, remarcant sobretot tres focus: els tractats i convencions, que esdevenen una maquinària lenta i poc efectiva; les conferències, que tan sols tenen impactes a curt termini; i també el G8 o el G20, que discuteixen sense arribar a cap solució. "L’error bàsic que té lloc en els nostres temps és que els grans temes són globals i a llarg termini, però el sistema actual és a curt termini i basat en estats."

La solució que ens planteja és crear partenariats en cada un dels temes bàsics, amb experts del govern, tècnics i empresaris coneixedors en profunditat del problema. També ens proposa una estructura de funcionament, que s’inicia amb l’establiment d’una xarxa i la creació d’un codi de conducta. A continuació caldria observar el problema fins al mínim detall, finalment seria necessària la publicació d’una nova normativa i la vigilància per veure quins països la compleixen. Com que els canvis necessiten temps i actualment no n'hi ha per canviar el sistema, Rischard proposa que es mantingui i s’aprofiti la legitimitat d’aquestes noves xarxes que s’haurien creat per fer pressió sobre els altres sistemes.

El torn de paraula l’agafa Bjorn Stigson, president del World Business Council for Sustainable Developement de Suïssa, que declara que "els governs no són capaços donar solucions a la societat civil". Ens planteja com a repte trobar com compartir els valors del què es vol assolir en un partenariat entre empreses i ONG, perquè fins avui dia no han tingut gaire èxit. El Sr. Stigson no creu que no hi hagi necessitat de partenariat, simplement ho veu molt difícil, ja que estem avançant en una línia insostenible.

Jeremy Hobbs, director executiu d’Intermon Oxfam, Regne Unit, tracta el tema dels partenariats des del punt de vista de les ONG i declara des d’un principi: "Les ONGs es preocupen per fer funcionar el govern quan aquest falla." Per tant creu en les ONG com en un substitut de la societat. Actualment hi ha un batalla entre empresa i ONG sobre el comerç transnacional i el tracte dels drets humans, és per aquest motiu que creu que s’hauria d'aconseguir una convergència de pensament abans de lluitar pel partenariat.

Per cloure aquesta sessió fa la seva intervenció Morten Rostrup, president de Médicins sans Frontières International Office, Bèlgica. Rostrup destaca també el fracàs dels polítics i es qüestiona si el sistema fracassa per no tenir partenariats o tota la culpa recau en els governs. "Els polítics demanen els partenariats per poder-los cedir els seus problemes." Les empreses també aprofiten els partenariats per poder controlar els problemes buscant sempre un interès propi.

De partenariats en trobem de dos tipus: els de responsabilitat compartida, o aquells en què hi ha una oposició, que és en qui recau la responsabilitat final. Des de Metges sense Fronteres el que s’intenta és provocar el govern perquè aquest reaccioni, ja que és capaç de prendre decisions que afecten països d’Àfrica sense ni tan sols ser-ne conscient. Per aquest motiu creu que "l’ONU necessita una reforma total". Per acabar conclou que no està convençut de l’èxit de partenariat, ja que diu que "els polítics han d’assumir la seva responsabilitat".

Problemàtica:
Hi ha la necessitat de crear un Partenariat Global per solucionar a curt termini els problemes globals actuals?

Proposta:
La creació d'un partenariat global format pel govern, tècnics especialitzats i empreses.

Postures:
Es creu que o bé la solució ha de recaure en els partenariats per trobar solucions a curt termini o bé s'ha de fer pressió al govern perquè aquest faci la seva feina i no la delegui als partenariats.

Bones pràctiques:
Todavía no se han puesto demasiado en práctica los partenariados.

Conclusions:
El partenariado podría ser una solución útil para los problemas a largo plazo pero también es necesario un replanteamiento por parte de los gobiernos que mire a largo plazo.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS Governar la globalització des del treball
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 
RS Cultura, desenvolupament i models socioeconòmics: una visió comparada d’Àsia i Amèrica Llatina- Debat
 
IF Xarxes culturals per fer front a la mundialització cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.