Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Espai urbà col·lectiu: noves perspectives > Densitat urbana: la ciutat dual
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Densitat urbana: la ciutat dual
Diàleg de referencia: Espai urbà col·lectiu: noves perspectives

La ciutat actual es mou al voltant de dos models, segons el grau de densitat: la ciutat compacta i la ciutat extensa. Això afecta la qualitat de vida a la ciutat i també l'ús dels espais col·lectius, que a la ciutat difusa es privatitzen de facto en l'ús o es negligeixen i esdevenen zones de pas per al transport privat. La ciutat difusa és també menys eficient en el consum energètic, en el transport i en l’ús de l’aigua.

Per evitar l'expansió indefinida de la ciutat, quan acaba amb el seu sòl, ha d'iniciar un procés de “reciclatge del sòl” i donar-li usos nous, a través de la reforma i de la regeneració urbana.

A Barcelona mateix trobem exemples de molts diversos graus de densitat urbana, des dels 150 habitatges/ha de l'Eixample als 60 habitatges/ha de la Vila Olímpica o als 48 habitatges/ha de Diagonal Mar.

Richards Rogers va destacar el debat o la tensió que hi ha en el fet d’aconseguir una densitat alta als centres de les ciutats, quan el mercat valora més la baixa densitat, i va posar de manifest la sovint difícil relació entre tres conceptes clau en l'urbanisme a la ciutat: els diners, el poder i la democràcia.

Problemàtica:
Als EUA, un 50% de la població ja viu a àrees suburbanes, i és un procés que també afecta el model europeu de ciutat.

Bones pràctiques:
El "reciclatge del sòl" és una bona estratègia per a les ciutats que han exhaurit el sòl urbanitzable.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Espai urbà col·lectiu: noves perspectives
 
RS El segle XX contempla el segle XXI
 
RS Conclusions dels Diàlegs sobre Ciutats al Fòrum Urbà Mundial
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
RS Governs locals