Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Xarxes de participació juvenil en l’àmbit local: models i reptes
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Xarxes de participació juvenil en l’àmbit local: models i reptes
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Brit Fäldt va presentar la Carta sobre la participació dels joves en la vida local i regional, elaborada pel Congress of Local and Regional Authorities of Europe (Congrés d'autoritats regionals i locals d'Europa), que actualment aglutina 45 països. Destaca la importància que les millores provinguin del govern local i que els joves deixin de ser simples observadors i formin part activa del procés polític.

La Carta recull 14 polítiques sectorials que tenen especial importància per als joves i planteja els instruments que haurien d’estar a l'accés dels joves per poder exercir un dret efectiu a la participació. La Carta no dóna respostes, però si és un primer pas per iniciar un diàleg entre joves, institucions i Administració.

Mikäel Garnier exposa el procés de revisió de la Carta deu anys després de la seva elaboració i constata que els consells i fòrums de joventut han vist ampliat el ventall de procedència dels seus membres i que els moviments juvenils ara presenten múltiples formes i models.

Miguel Ángel Aragón presenta el Consell de la Joventut de Barcelona, que pretén ser un espai de trobada de les associacions juvenils i sobretot pretén actuar com a interlocutor entre aquestes associacions, les institucions i l'Administració. El seu projecte més innovador és un "viver d'associacions" -cogestionat per l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya-, que realitza un acompanyament de les associacions des de la seva fundació fins a la seva autogestió.

Giuseppe Porcaro presenta el Forum Nacionale di Giovanni, que reuneix associacions juvenils amb la pretensió d’ ésser una plataforma a escala nacional que permeti crear mitjans de comunicació amb l'Administració a escala local i regional.

De les exposicions i de l'ampli debat amb el públic es poden extreure les conclusions següents: En paraules de M. A. Aragónla participació educa i ens ensenya a viure en democràcia”, per això “és necessari crear una cultura de la participació no només entre els joves, sinó també a l'Administració i a les institucions” (G.Porcaro)

El moviment de l'associacionisme juvenil ha de tenir una incidència especial en les polítiques de difusió que facin possible la seva renovació contínua, imprescindible donada la franja d'edat en que es mou, i treballar per formar líders.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004
 
RS L'obertura, la cloenda i una «guia del Festival»
 
RS Sessió inaugural "18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004"
 
RS Experiències i reptes de la participació política juvenil a l’Amèrica Llatina: cap a la creació d’una agenda comú
 
RS Quin paper han de tenir els joves en la reforma de les institucions internacionals?
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.