Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Del consens de Washington a una nova governança global > Liberalització multilateral dels mercats
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Liberalització multilateral dels mercats
Diàleg de referencia: Del consens de Washington a una nova governança global

Actualment, la desigualtat econòmica entre països, dins els propis països i a nivell global ha augmentat; per tant, una liberalització multilateral és necessària per poder assolir una economia més igualitària.

Cal una liberalització multilateral ben dissenyada que beneficiï tots els països, i la manera d’aconseguir-ho seria mitjançant la lògica econòmica, mercantilista i negociadora, buscant interessos productius i una liberalització recíproca.

Actualment, la desigualtat econòmica entre països, dins els propis països i a nivell global ha augmentat ; els rics són més rics i els pobres més pobres. Tot i així, la meitat dels pobres ja no ho són tant i ha augmentat el seu nivell de riquesa. Per exemple, Àsia ha superat la pobresa.

Frankel afirma que el missatge no hauria de ser que la globalització deixa gent al marge, ni que els països pobres i els rics s’haurien de liberalitzar unilateralment, ja que en aquest cas els països pobres podrien quedar-se enrere i, des de dins de la política interior d’aquests països, és molt difícil dur a terme una liberalització d’aquestes característiques. Per tant, “una liberalització multilateral ben definida beneficiaria tots els països”. Fins ara, els Estats Units i la Unió Europea ho decidien tot, però a partir d’ara hi ha un tercer bloc (els països en desenvolupament) molt important que comença a estar a l’alçada dels altres.

Frankel també sosté que, en aquesta nova liberalització, s’han de canviar els paràmetres en temes com, per exemple, la migració; s’ha de lluitar per a aconseguir la lliure circulació de les persones i la liberalització del sector tèxtil. També cal canviar la política aranzelària. El problema no és la globalització sinó la sobirania.

La conclusió a la qual arriba és que, si aconseguíssim eliminar totes les barreres, augmentaria un 1% el Producte Mundial Brut, i que si els països s’obren més tot serà molt més ràpid i no només augmentarà la renda global, sinó que a més es distribuirà millor.

Problemàtica:
Hi ha una desigualtat econòmica en molts àmbits: entre països, dins els països i a nivell global.

Proposta:
Liberalització multilateral. Eliminar les barreres entre països.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS Com fer justa la globalització?
 
RS La reforma de les institucions econòmiques internacionals
 
RS Cap a un altre món possible: com regular democràticament els mercats financers?
 
IF Banc central global