Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Diversitat cultural i justícia
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Diversitat cultural i justícia
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

Thoraya Obaid, directora executiva d'UNFPA, es mostra pessimista en el retrat del moment actual de la immigració i sosté que els immigrants s'han convertit en els bocs emissaris de les societats en què s'instal·len. Sovint els fan culpables del declivi cultural d'aquestes. Només mitjançant visió i lideratge es podrà aconseguir la justícia. El 50% dels immigrants són dones, que s'enfronten a una doble discriminació, per ser immigrants i per ser dones. En general, s'incorporen al sector serveis (servei domèstic, cura de persones d'edat avançada, etc.), cosa que les fa més vulnerables (no tenen seguretat social, moltes vegades són retingudes en el seu espai de treball, etc.). Sóc víctimes del tràfic i estan exposades a l'abús i a la malaltia sexual.

800.000 persones a l'any són víctimes del tràfic transnacional.

En nom de la seguretat estatal es manté cada vegada més els immigrants en situació irregular. A fi de resoldre aquesta situació cal adoptar noves estratègies: polítiques d'estrangeria menys estretes, protecció dels més vulnerables i anàlisi de les causes profundes de la immigració, com ara la pobresa i la divisió demogràfica entre rics i pobres. La migració no sols consisteix a obrir portes, els països receptors han de fer més coses.

L'escriptor Tahar Ben Jelloun teixeix el seu discurs amb una metàfora: tot projecte migratori implica per a qui l'emprèn portar a sobre una maleta invisible que conté els referents culturals que l'identifiquen amb la seva comunitat d'origen. Migrar significa sofrir un traumatisme que no té guarició, per la violència que suposa extirpar les arrels i portar-les a un altre lloc. Per això la maleta, la cultura de l'immigrant, s'enganxa a ell com un salvavides.

Més endavant es desencadenarà una altra mena de violència, entre els qui van fer el viatge i els seus fills, que no el van fer. Se sol anomenar immigrants els fills, quan ni van migrar ni consideren del seu patrimoni la maleta invisible. Aquests mateixos són els qui fan entrar la cultura del país d'acollida a la llar de l'immigrant. Això els pot beneficiar en molts casos; pensem en el profit que han pogut extreure de l'estat de dret les dones immigrades que en tornar als seus països participaran en el canvi del codi familiar (com en el cas del Marroc).

El xoc de civilitzacions és un plantejament fal·laç. Les culturals no són blocs de ciment, perquè es dóna una interpenetració. La diversitat cultural és present a Europa, però apareix envoltada de molt soroll, sobretot pel que fa a la qüestió de la religió, que hauria de ser preservada de l'espai públic. La diversitat s'ha de construir des de l'intercanvi. Només revalorant la cultura dels pares es podrà obrir l'esmentada maleta.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Taller. Informe sobre desenvolupament humà 2004: llibertat cultural a l'actual món de la diversitat
 
AS L'agenda 21 de la cultura
 
RS Migracions, pluralisme cultural i diversitat
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
RS Societats multilingües, societats multiculturals: democràcia plural.
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.