Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Noves masculinitats. Un treball comunitari
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Noves masculinitats. Un treball comunitari
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

En aquesta conferència s’ha parlat de diversos tipus d’entitats d’arreu del món formades per homes que lluiten contra de la violència de gènere i a favor de la igualtat d’oportunitats.

La primera entitat representada ha estat el Grup d’Homes contra la Violència de Badalona, que és una associació mixta pel que fa a gènere. La seva finalitat és la sensibilització, la conscienciació, la prevenció i el treball comunitari en pro de la justícia social de la dona. Partint d’aquesta premissa, l’associació realitza activitats i conferències arreu del territori espanyol.

Els objectius de l’entitat són:

A curt termini: aconseguir, a través de les diverses aportacions que fa l’entitat a mitjans de comunicació, crear més debat públic al voltant del fenomen de la desigualtat de gènere.

A mitjà termini: difondre el missatge de la no-violència de gènere a escala mundial.

A llarg termini: aconseguir un treball comunitari que es realitzi en xarxa, és a dir, amb la col·laboració i el suport d’altres entitats de l’entorn.

El segon ponent, que era de Puerto Rico, ha explicat l’experiència d’una entitat dedicada a fer teràpia per a maltractadors que, de manera voluntària, volen modificar la seva mala conducta. Aquesta entitat també va ser originàriament creada només per homes.

Tanmateix, el més curiós d’aquest ponent és que afirmava que «tots els homes són violents i agressius, i en l'’únic que es diferencien és en el grau». Segons ell, el problema dels maltractadors és el fet que «personifiquen la violència a en la seva relació de parella».

Partint d’aquesta premissa, l’ONG de què formava part el conferenciant es dedica a fer teràpia a grups de sis maltractadors durant dues hores a la setmana. Aquest procés dura un any i mig i, posteriorment, hi ha la possibilitat de deixar-ho definitivament o bé continuar en un grup de seguiment.

L’últim ponent que ha participat en la sessió ha estat Roberto Garda, de l’associació CORIAC de Mèxic. La seva associació, com l’anterior, es dedica a donar suport psicològic a maltractadors que volen canviar la seva actitud. En efecte, tal com ha explicat Garda, «CORIAC és una organització civil mexicana creada per homes per canviar la desigualtat de gènere existentque hi ha».

Aquesta entitat ha desenvolupat programes molt innovadors i que han assolit resultats satisfactoris en la teràpia amb maltractadors. Un exemple és el model PHRSV (Programa de Hombres de Renuncia Social a la Violencia), que s’està aplicant pràcticament a tot el territori mexicà i que des del principi ha tingut un gran èxit.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Judici a la violència
 
IF L'home comença a actuar per a la igualtat de gènere
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
RS Salutació de benvinguda
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.