Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cultures del treball > Seminari 1.1 Els valors del treball
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Seminari 1.1 Els valors del treball
Diàleg de referencia: Cultures del treball

Al treball, se li poden donar diversos valors: treball per a la realització personal, treball per sobreviure, treball per col·laborar amb la societat o treball per a la llibertat econòmica. En tots els casos és evident, però, el valor que té el treball com a mecanisme integrador de la societat.<

En aquest seminari es va reflexionar entorn del valor del treball. La filòsofa francesa Dominique Méda, basant-se en els resultats d'un estudi, va comentar que se'n podien extreure dues conclusions: que en la valoració del treball existeix una clara segmentació social i de gènere i que es produeix una relativització del treball perquè hi ha gent amb feina mal pagada o poc gratificant i gent amb molta feina domèstica que no pot conciliar amb la vida laboral. Per això, va proposar com a repte per al futur poder conciliar la vida laboral amb la vida familiar. Segons la ponent, això significaria repensar l'organització del treball a temps complet perquè homes i dones puguin accedir amb igualtat al món del treball.

Per la seva banda, el sociòleg alemany Wilfried Kruse va destacar sobretot l'aspecte social del treball i la seva relació intrínseca amb la nostra vida diària. Segons Kruse, el treball marca la nostra vida diària perquè forma part de nosaltres. Precisament per aquest motiu, perquè afecta les persones i la societat en general, estableix la dignitat com a condició fonamental del treball. Introdueix, doncs, el concepte de treball digne. Per fer-ho possible, el ponent proposa la solidaritat com a valor de treball, tot i que és conscient que com més marginal és una persona, més lluny es troba de la solidaritat. Per això, conclou la seva ponència afirmant que «les aliances fruit d'experiències sindicals no han de ser imposicions de minories sinó que han de formar part de la societat civil».

Per altra banda, el belga Matthieu de Nanteuil, de la Universitat Catòlica de Lovaina, va centrar la seva ponència en la relació del treball i la cultura. La tesi de de Nanteuil és la següent: «El capitalisme s'ha de criticar culturalment i èticament per crear una nova ètica comuna». Segons ell, aquesta ètica comuna hauria d'estar entre l'individualisme (en les seves arrels) i el col·lectivisme (en el seu destí). Per això, creu que la noció de societat autònoma que reconeix l'individualitat i també la possibilitat de participar en un destí comú podria aplicar-se com a valor en el món del treball.

Per acabar, l'ambaixador argentí Carlos Luis Custer va reflexionar sobre l'actual model econòmic i les seves implicacions per a la humanitat. Per a Custer, existeixen dues grans línies de la humanitat: l'aspiració a la llibertat i el progrés social (segons el ponent aquesta aspiració s'ha vist perjudicada perquè el progrés tecnològic no s'ha posat a l'abast de la humanitat) i la dignificació del treball (la seva opinió és que no s'ha aconseguit dignificar el treball perquè el model capitalista tracta el treball com a simple mercaderia). Per aconseguir un desenvolupament harmònic de la societat, l'ambaixador va proposar tres coses: la primera, analitzar l'actual sistema econòmic mundial; la segona, conèixer el neoliberalisme econòmic; i la tercera, internacionalitzar les accions per fer front a la globalització capitalista.

El danès Henning Jorgensen, de l'Institut Sindical Europeu, va clausurar el seminari reconeixent el treball com a valor que ens permet entrar a la societat actual.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Ocupació i Globalització
 
IF Acció per condonar el deute extern
 
RS La base de la piràmide i les innovacions disruptives
 
IF Flexiseguretat
 
AS Diàleg Orient-Occident
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.