Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El món, avui > L'alternativa de les xarxes civils internacionals
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
L'alternativa de les xarxes civils internacionals
Diàleg de referencia: El món, avui

Les xarxes civils internacionals són una alternativa als governs i organismes internacionals per afrontar els conflictes globals

L'alternativa de les xarxes civils per afrontar els conflictes globals és emergent. La societat per ella mateixa no pot encara pressionar els seus estats i els organismes internacionals per conviure en un món global, per aturar polítiques de protecció i seguretat com les guerres preventives, o per reduir accions de xarxes internacionals terroristes poc controlables pels estats. Per tant, com a mínim a Occident, els Estats Units i els organismes esmentats han de ser conscients d’aquesta realitat.

Els conflictes actuals són a nivell global o provocats a nivell local per la globalització, i es mouen en dos àmbits: economia i medi ambient. La societat civil organitzada en xarxa a nivell internacional ha de liderar la solució dels conflictes, així com pressionar per canviar les estructures dels governs i els organismes internacionals per adaptar-les a la globalització.

Els valors universals de la identitat humana han de tornar a ser el fonament de les identitats. Els líders han de provenir de diferents nivells socials, no només del poder polític. Cal una col·laboració intercultural amb l’ajuda de la societat civil i el sector privat.

Problemàtica:
Els conflictes actuals són a nivell global, o provocats a nivell local per la globalització, i es mouen en dos àmbits: economia i medi ambient. -Els governs són incapaços d’afrontar tot sols aquests conflictes. Moltes ONG actuen allà on els governs no saben actuar o no poden. -Els organismes internacionals (ONU, BM, FMI,OMC) estan pensats en el context de la Guerra Freda (finals dels anys 50), i no han adaptat les seves estructures al marc actual. L'ONU està controlada, per exemple, pels cinc països amb dret a veto al Consell de Seguretat. -La venda d’armament continua sent un negoci per als països membres del Consell de Seguretat de l’ONU. Els Estats Units i Rússia no apliquen polítiques destinades a eliminar l’amenaça actual de l’armament nuclear. -La societat civil mundial s’ha organitzat en xarxes internacionals o estatals per afrontar els conflictes existents, i són una alternativa als governs i organismes internacionals.

Proposta:
La societat civil organitzada en xarxa a nivell internacional ha de liderar la solució dels conflictes, així com canviar les estructures dels governs i els organismes internacionals per adaptar-les a la globalització. -Els valors universals de la identitat humana han de tornar a ser el fonament de les identitats. -Els líders han de provenir de diferents nivells, no només del poder polític. -Cal una col·laboració intercultural amb l’ajuda de la societat civil i el sector privat.

Postures:
Dificultats de reformar els organismes internacionals a curt termini vs Pressió dels estats membres com a possibilitat de canviar les actuacions d’aquells organismes sense haver de modificar-ne les estructures. -Dubtes sobre la capacitat dels Estats Units per modificar la seva política imperialista encara que hi hagi pressions des de les xarxes civils internacionals i estatals. -Inversió en armament vs Inversió per un desenvolupament social i econòmic global i sostenible.

Bones pràctiques:
Millenium Project (ONU): Aconseguir abans del 2015 l’acompliment dels 10 objectius per a aquest mil·lenni, aprovats per més de 180 caps d’estat i de govern a la Cimera del Mil·lenni del 2000 de les Nacions Unides. -Metges Sense Fronteres o Global Movement for Children, amb la seva activitat a nivell global, així com altres ONG amb capacitat d'actuació global.

Conclusions:
L'alternativa de les xarxes civils per afrontar els conflictes globals és emergent. La societat per ella mateixa no pot encara pressionar els seus estats i els organismes internacionals per conviure en un món global, per aturar polítiques de protecció i seguretat com les guerres preventives, o per reduir accions de xarxes internacionals terroristes poc controlables pels estats. Per tant, com a mínim, Occident, els Estats Units i els organismes esmentats han de ser conscients d’aquesta realitat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
IF Canvi d'estructures dels organismes internacionals
 
RS Quin paper han de tenir els joves en la reforma de les institucions internacionals?
 
IF La nova guerra global del segle XXI
 
IF Moviments socials, l’impuls a les organitzacions internacionals