Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Diàleg amb Alejandro Nató
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Diàleg amb Alejandro Nató
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Diàleg a càrrec d’Alejandro Nató, amb la col·laboració de Javier Cruz, Carmen González i Pilar Mateu, a la sala 111, de 15:15 a 16:10, el 13 de juny del 2004. A partir del cas a l’Obelisc de Buenos Aires en què 200 famílies ocupes van ser desallotjades progressivament durant set mesos per accedir a un habitatge digne i que molts no van aconseguir fins passats tres anys, Alejandro Nató desgrana les claus per assolir que la mediació esdevingui eina. En primer lloc, destaca que els conflictes s’han d’atendre amb tècniques no convencionals i amb una lògica no institucionalitzada o repressiva. En segon lloc, advoca pels «processos poliformes», perquè quan la problemàtica és creuada s’han de tenir en compte els diferents elements de transformació. En tercer lloc, reclama l’espai públic com a lloc de treball (bars, places, associacions veïnals...). En quart lloc, demana que s’assigni un rol, el que li correspongui, a cada participant del conflicte i que sobretot els mitjans de comunicació també siguin part activa, i assenyala que el mediador s’ha de regir sota el principi de neutralitat: ha de buscar espais per aquells que no se senten reconeguts i ha de donar la possibilitat d’anivellar el poder entre els actors, perquè «ningú no vol negociar amb ningú que no tingui res».

Finalment, sol·licita un canvi cultural del tractament del conflicte a aquells que poden contribuir en la resolució del conflicte i a aquells que tenen poder de decisió. Els estats acostumen a «jutjalitzar» els conflictes, cosa que encareix el procés i ens mostra la cara més absurda de «l’esquizofrènia estatal».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF La cultura de la mediació
 
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS La mediació en l’àmbit institucional
 
RS mediació penal, una justícia penal més humanitzada
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.