Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura > Identitat i diversitat: estratègies minoritàries
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Identitat i diversitat: estratègies minoritàries
Diàleg de referencia: Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura

Les minories socials amb freqüència assumeixen rols que la societat necessita, i dels quals a la vegada renega. Per tal d’argumentar-ho, Rubert de Ventós exemplificà la seva afirmació amb col·lectius com el dels jueus, que tractaven amb diners negres necessaris per a la subsistència de la societat del moment, però sense proclamar-ho obertament. També va assenyalar el cas de les prostitutes, que representen el desig, però que a la vegada serveixen per preservar la virginitat de les filles i la dignitat de les esposes.

On acaba la línia divisòria que separa el nostre codi gremial del cultural?

Les identitats es conformen a través de quatre elements fonamentals: llei, déu, llengua i terra. L’absència o la importància relativa d’un d’ells sobre la resta té una repercussió.

Existeixen quatre tipus de societats: 1) Societat tradicional, en què els canvis se succeïen lentament, i en què l’imperatiu era assumit pels ancians i el saber dels llibres. 2) Societat estamental, en què els individus cedien el poder als de condició idèntica a la pròpia. 3) Societat burgesa, en la qual el pare tenia l’autoritat. 4) Societat contemporània, en què atorguem el valor de la influència al grup, als companys.

Conclusió: - Sistema K: sistema de reproducció dels depredadors, que tracten de retardar al màxim el creixement de les seves cries per ensenyar-les bé a sobreviure. Segueixen el mètode de tenir poques cries i ensenyar-les molt bé. - Sistema R: sistema de reproducció oposat a l’anterior, mitjançant el qual els animals tenen moltes cries i confien en la supervivència de les més fortes.

Símil món animal/ societat contemporània: els països desenvolupats són els depredadors i el tercer món, les preses. I com a “desenvolupats” que ens fem anomenar, almenys hauríem de tenir la humilitat i la decència de no exigir a la resta que fossin depredadors.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
AS Diàleg Orient-Occident
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS La ignorància de l’altre
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.