Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > La promoció del servei voluntari juvenil (República Dominicana)
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La promoció del servei voluntari juvenil (República Dominicana)
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

En aquest seminari, organitzat per Joves per la Pau, se’ns presenten tres propostes desenvolupades a la República Dominicana en què la participació juvenil ha estat l’element clau per buscar solució a diversos problemes que afecten el país (educació, desenvolupament sostenible, salut i violència juvenil). Els diversos ponents són membres de cadascuna d’aquestes associacions i exposen les experiències que han desenvolupat i els èxits aconseguits en la millora de la situació dels joves dominicans.

1. Iniciativa Sirve-Quisqueya

La idea de muntar aquesta experiència neix l’any 2001 arran de la Celebració de l’Any Internacional del Voluntariat. La seva creació es consolida l’any 2002 a partir de la celebració del Dia Global del Servei Voluntari Juvenil a la República Dominicana.

La població menor de 18 anys de la República Dominicana suma 1,6 milions d’habitants, el 20% del total poblacional. Per tal de reforçar l’acció del sistema educatiu del país s’inicià aquest projecte que agrupa organitzacions juvenils de treball voluntari compromeses amb l’educació dels joves i amb la seva formació envers el desenvolupament sostenible. La iniciativa crea oportunitats perquè els joves dominicans ofereixin un servei solidari als seus conciutadans més desfavorits. Aquesta iniciativa creu que el voluntariat és una eina important per al creixement personal dels joves, tant dels que són voluntaris com d’aquells que reben l’ajut, i es crea el que anomenen "aprenentatge - servei", que consisteix a que el servei voluntari que ofereixen als seus conciutadans és converteix per a ells en un aprenentatge.

Clubs Sirve-Quisqueya: posen en contacte els voluntaris amb la gent dels barris més desafavorits.

Base de dades: recull nombroses oportunitats per fer de voluntaris al país. Està oberta a persones que vénen de l’estranger. http://www.comunicate.org.do Prop de 5.000 persones han participat en les diverses activitats de voluntariat que ofereix la xarxa Sirve-Quisqueya.

2. Joves Multiplicadors

Experiència finançada per l'Agència Internacional del Desenvolupament del Govern dels Estats Units (http://www.usaid.gov), que treballa per la prevenció del VIH/SIDA.

Els Joves Multiplicadors són voluntaris que reben una formació i adquireixen el compromís de traspassar els seus coneixements a altres joves (15 com a mínim) que, al seu torn, es convertiran en "multiplicadors". Els voluntaris que participen en aquest projecte no reben cap remuneració econòmica i l’únic incentiu és l’aprenentatge gratuït i la formació que se’ls ofereix.

Es duen a terme diverses campanyes de prevenció que pretenen que els joves prenguin consciència de la transmissió sexual de la SIDA en cas de no fer servir protecció. També es vol reduir el nombre d’embarassos adolescents a través de tallers i xerrades que es realitzen a les escoles del país.

Un dels principals obstacles per a aquestes xerrades de sensibilització sexual ha estat, com en la majoria de països llatinoamericans, l’església catòlica. Per tal de superar-ho, l’associació ha negociat amb l’església dominicana la redacció d’un manual sobre sexualitat que, finalment, ha rebut l’aprovació eclesial i es reparteix als centres educatius de tot el país.

Una altra de les àrees d’actuació d’aquesta iniciativa és sensibilitzar la població envers els malalts de SIDA, que sovint són estigmatitzats i marginats de la societat. Els resultats d’aquesta iniciativa han estat una reducció de la taxa d’embaràs adolescent al país, així com una major percepció del risc d’infecció per VIH entre la gent jove.

3. Iniciativa Joves Líders per la Pau

Sorgida durant la 7a Conferència de Dones dels Presidents de Govern dels Països Llatinoamericans. Està finançada pel Govern Dominicà, UNICEF i la UNESCO.

Els alts nivells de violència que es produeixen al país, sobretot entre la població jove, van fer que es volgués formar alguns joves perquè aprenguessin a resoldre conflictes de forma pacífica i per promoure la cultura de pau. S’escolliren les 5 províncies de República Dominicana amb uns índexs de violència més elevats i els estudiants de les escoles van escollir uns representants, aquells amb un important poder de lideratge sobre la resta.

La idea era formar aquests joves en la cultura de la pau, la resolució pacífica de conflictes i la no violència a través d’un "fòrum" on es reunien amb la resta de "líders escolars" i que, un cop acabada la seva experiència, tornessin a les seves comunitats i transmetessin la seva experiència als seus companys, sobre els quals se suposa que tenen influència i lideratge.

Però l’experiència va més enllà d’unes simples reunions estudiantils, ja que aquests joves tenen l’oportunitat de dissenyar i implementar projectes de pau, finançats pel govern del seu país.

Problemàtica:
Els principals problemes de la joventut dominicana: pobresa, VIH/SIDA i violència juvenil.

Bones pràctiques:
1. Iniciativa SIRVE-QUISQUEYA Solució dels problemes de pobresa a través del voluntariat nacional o estranger. 2. "Joves Multiplicadors" Formació de joves dominicans sobre temes de salut com la SIDA i els embarassos adolescents els quals, al seu torn, transmeten els coneixements adquirits als seus companys, les seves famílies o a altres joves en situació de risc. 3. Iniciativa "Joves Líders per la Pau" Formació de joves amb capacitat de lideratge en la cultura de la pau i la resolució pacífica de conflictes per reduir la violència juvenil.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
RS Voluntariat i universitat
 
RS Diferents experiències en l’educació per a la participació
 
RS Llenguatges alternatius a la violència
 
IF Joves desesperançats
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.