Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > La iniciativa de la regla d’or
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La iniciativa de la regla d’or
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

La iniciativa de la regla d’or parteix d’una premissa simple i rotunda: “tracta la resta com t’agradaria que et tractessin a tu”. És una regla amb un missatge clar, que es fonamenta en els principis del respecte mutu, la reciprocitat positiva, la iniciativa i la responsabilitat, principis essencials per a la construcció de la pau entre la gent, els pobles i les nacions.

Aquestes paraules s’atribueixen a Jesús i s’emmarquen en un dels seus discursos més cèlebres: “El sermó de la muntanya”, amb el qual presenta un nou camí cap a la pau, la concòrdia i la felicitat.

Aquesta regla d’or està present, amb les seves respectives variants a moltes cultures, religions i filosofies i es converteix en una regla universal que s’hauria de redescobrir i, el més important, aplicar.

Vonette Bright, presidenta i promotora d’aquesta iniciativa, creu que és una forma senzilla de potenciar la pau a la terra, ja que segons les seves pròpies paraules: “Si actuem amb la intenció de distribuir i potenciar la regla d’or a tots els àmbits de la societat, com per exemple guiant i nodrint els nens del planeta perquè la coneguin, la comprenguin i la visquin, podrem ajudar els líders a resoldre alguns dels problemes més urgents de la terra: la guerra, el terrorisme, la escassetat d’aigua, la distribució de la terra cultivable, els odis tribals, etc.

La “regla d’or” s’ha d’expressar de tres formes. La primera, prenent la iniciativa, sent proactius con la resta. La segona, compartint amb els altres allò que som i tenim sense reserves i la tercera, valorant el nostre propi ésser.

Un clar exemple que il·lustra les bones relacions amb la resta es dóna al Nou Testament, en paraules del mateix Jesús, quan al·ludeix a la “paràbola del bon samarità”, en la qual un home senzill té cura del seu enemic, després que hagi estat pres pels bandolers, que el deixen mig mort al camí.

El segle XX ha estat per excel·lència el segle del progrés i del benestar, però també el més sagnant de tota la història de la humanitat, ja que ha deixat un balanç, segons la UNESCO, de 80.000.000 de vides segades per la crueltat de la guerra. La pau entre els pobles segueix sent una assignatura pendent, que mostra que hi ha alguna cosa en l’ésser humà, en el món, que no funciona. La conclusió llavors és que simplement no s’és perfecte. Per això, la iniciativa de la “regla d’or” no busca persones perfectes, sinó gent, els cors i les ments dels quals estiguin fixos en Déu i desitgin viure d’acord amb els principis i valors d’aquesta regla, cors compromesos amb les persones del seu voltant, que més que la igualtat, defensin la unitat.

Un objectiu primordial d’aquesta iniciativa és que s’aconsegueixi una saturació massiva entre totes les cultures d’aquest missatge senzill, però profund. “Si comencem per nosaltres mateixos i generem un moviment transcultural i global d’homes i dones compromesos amb aquesta iniciativa, estarem caminant cap a la pau” defensa Vonette Bright. No obstant això, hi ha molta gent que pensa que l’aplicació d’aquesta regla és tan sols una il·lusió. Potser, en opinió dels seus defensors seria lloable “que no faltessin mai les il·lusions quan es tracta de la pau i mentre hi hagi vida, aquesta vida sempre empenyerà l’esperança”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Diàleg entre Naresh Dadhich i Marguerite Barankitse. Traspassant fronteres: accions mediadores a Àfrica i Àsia.
 
RS Diàleg amb Naresh Dadhich
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
IF Diàleg interreligiós per aconseguir una ètica universal
 
IF No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.