Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Energia i desenvolupament sostenible > Panel 1 Energia i Desenvolupament: és possible un altre model energètic?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Panel 1 Energia i Desenvolupament: és possible un altre model energètic?
Diàleg de referencia: Energia i desenvolupament sostenible

Berglind Asgeirsdottir (OCDE)

El model energètic actual és el que ha potenciat un desenvolupament econòmic sense precedents arreu del món i ha permès que en menys de 100 anys el planeta pateixi canvis perceptibles en l'àmbit ambiental i climàtic. Sostenibilitat i eficiència energètica, elements que el model actual no presenta, i que són imprescindibles davant les actuals pautes de consum, l'evolució de la població mundial, el deteriorament del medi ambient i la dependència excessiva als combustibles fòssils.

Asgeirsdottir va assenyalar que «el model energètic actual que tenim ha de canviar i evolucionar... No hi haurà una solució única per fer compatibles model energètic i medi ambient, però cal esforçar-s'hi». És important apostar per les tecnologies del futur, però és fonamental generar canvis en la producció, l'ús, el transport i l'emmagatzematge d'aquests vectors energètics; avui dia, un model energètic amb combustibles fòssils com a primer vector energètic és insostenible; hem de continuar investigant i assegurar factibilitat científica i tècnica de les propostes en noves fonts energètiques; i finalment és necessari crear els incentius necessaris perquè la indústria actuï en aquesta matèria.

Bernard Laponche, consultor en matèries energètiques

Plantejar solucions com l'energia nuclear, no són solucions reals, ja que avui la producció energètica nuclear només representa el 6% de la producció mundial i els seus costos són molt alts, tant en infraestructura, inseguretat/risc, com en residus. Laponche planteja que «és necessari aprofundir en l'eficiència energètica i les mesures poden ser variades: estalvi energètic, consumir menys i millor, replantejar el sistema de transport per generar efectivament una disminució de la demanda energètica».Institut Català d'Eficiència Energètica (ICEE)

És necessari crear ens que es preocupin de l'eficiència energètica en cada un dels nostres països, que impedeixin el malbaratament energètic sobretot per ignoràncies tècniques. «L'eficiència energètica genera menys costos de producció, però no sempre, ja que existeix la inèrcia energètica... Per això les institucions que s'ocupen de la planificació de l'energia han de ser responsables i reals tant en les estimacions com en les dades que faciliten».

El finançament és la clau de l'eficiència, per tant, és necessari tenir cura en aquests temes. «L'impacte de les subvencions als combustibles fòssils afecta directament el medi ambient i el consum».

Juan Ormazábal, director general de CENER

El 90% de les energies que es consumeixen avui dia al món són d'origen fòssil.

El 2,5% representa l'energia nuclear en la producció energètica mundial.

S'estima que en el període 2000-2020 hi haurà un increment de la demanda mundial de l'1,3% en els països en via de desenvolupament; aquests consumiran el 50% de l'energia mundial.

Cal repensar els nostres sistemes d'arquitectura actuals, de transport i de subministrament elèctric, però també és imprescindible apostar per les noves fonts energètiques que són renovables i superar les dues grans barreres que presenten: competència deslleial en condicions de producció i impuls tecnològic continuat pel que fa a l'energia tradicional (fòssil); aquests dos punts impedeixen que les fonts renovables desenvolupin tot el potencial de què disposen. «Per exemple, el cas de l'hidrogen, que es planteja com una solució sostenible, però no és possible que es transformi en un vector energètic ara per ara, ja que no disposem de la tecnologia necessària per poder produir-lo sense contaminació i en forma eficient».

Finalment, val a dir que no hi ha sensibilitat social sobre la gravetat i la importància d'aquests temes per al medi ambient i per a la vida futura. És necessari canviar els models de vida per aprofitar de la millor manera possible els recursos que tenim. «La societat civil té la responsabilitat de generar agenda política, de posar aquests temes en discussió, si no serà impossible avançar fermament en aquests temes».

Problemàtica:
El segle XX va portar un creixement sense precedents en la història de la humanitat, però juntament amb això també va arrossegar contaminació, amuntegament i sobreexplotació dels recursos naturals. El model energètic actual depèn en un 80% de combustibles fòssils que generen danys geopolítics, contaminació i, inevitablement, canvi climàtic. Els combustibles fòssils, dels quals depenem a escala mundial en aquest percentatge tan alt, només duraran entre 30 o 40 anys amb les actuals pautes de consum. Sostenibilitat i eficiència energètica, elements que el model actual no presenta.

Proposta:
Buscar noves solucions energètiques basades en les renovables. Disseny de nou model energètic on es potenciï la sostenibilitat i l'eficiència energètica. Canviar els hàbits culturals de consum energètic i implicar la societat civil en aquesta matèria. Revisar principalment els sistemes de transport i arquitectura que generen més ineficiències energètiques i els que més dependència energètica tenen. Crear un fons de recerca global que permeti fer estudis i avenços en el desenvolupament energètic (Mikhail Gorbatxov, president de Green Cross Internacional).

Postures:
És necessari no renunciar a cap alternativa energètica que permeti donar solució al greu problema de desproveïment que es projecta en un màxim de 40 anys. Aleshores, també és necessari considerar l'energia nuclear, assegurar-ne els riscos i minimitzar-ne els impactes. (Mikhail Gorbatxov, president de Green Cross Internacional) Plantejar solucions com l'energia nuclear, no són solucions reals, ja que avui la producció energètica nuclear només representa el 6% de la producció mundial i els seus costos són molt alts, tant en infraestructura, inseguretat/risc, com en residus. A més, avui dia la producció nuclear només aporta energia elèctrica i energia no és el mateix que electricitat (Bernard Laponche, consultor d'energia).

Bones pràctiques:
Alemanya ha apostat per les noves fonts d'energia, l'eòlica i la fotovoltaica i això no només ha provocat millores quant al medi ambient, sinó en altres aspectes com ara els llocs de treball, ja que n'ha generat 100.000 de nous (Bernard Laponche, consultor d'energia).

Conclusions:
El model energètic actual és insostenible si es continua amb els mateixos patrons de consum energètic i si es manté la dependència als combustibles fòssils. D'aquí a 40 anys s'hauran esgotat les fonts petrolíferes d'arreu del món, si es manté el mateix patró de consum. Fa falta més recerca per al desenvolupament energètic basat en noves fonts renovables. Les renovables poden convertir-se en solucions tant per als països en via de desenvolupament com per als desenvolupats. Cal eficiència energètica, estalvi i sostenibilitat a l'hora de plantejar-se un nou model energètic.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
IF Demanda energètica sostenible
 
IF Oferta energètica sostenible
 
RS Panel 4 Energia i hàbitat humà: podem fer una vida quotidiana energèticament més sostenible?
 
RS Panel 2. Escenaris energètics: són energèticament obeses les societats desenvolupades?
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.