Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació i diversitat cultural > Educació per al diàleg intercultural
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Educació per al diàleg intercultural
Diàleg de referencia: Comunicació i diversitat cultural

Sessió dedicada eminentment a demostrar com en diferents parts del món, amb la utilització de diverses tecnologies i a partir d’iniciatives governamentals o simplement no institucionals, es dóna peu al diàleg i a l’intercanvi de cultures. El paper socialitzador de l’escola en el món actual, cosa que queda fermament demostrada per mitjà d’aquest diàleg, no ignora els nous horitzons i les diverses maneres d’ensenyar. Fortunato López, amb el seu projecte «Escoles sense fronteres» que ja està consolidat i continua donant fruits, comunica com es fa d’atractiu aprendre en diferents àmbits mitjançant la radioafició, fins i tot ara mitjançant la ràdio per Internet.

Claudia Rodríguez explica l’experiència duta a terme a Xile, on les minories ètniques són variades i diverses al llarg de tan extensa geografia. Amb la investigació «Pedagogic Proposal for to Use of TV and Computer Technologies in Intercultural Contexts» mostra com, a través de l’escola i per Internet, es poden connectar infants de diferents grups indígenes de nord a sud.

Carles Scolari, professor de la Universitat de Vic, explica com, a causa de la necessitat social de viure amb immigrants de diferents parts del món, els va fer lluitar i aconseguir una escola única per als «amos de la casa» i per als qui arribaven a habitar-la. En entrevistes posteriors al seu ensenyament reglat, molts dels joves ja integrats a la societat civil de Vic mostraven amb naturalitat sentir-se part d’aquesta localitat, no sense deixar de denunciar que encara hi ha barreres que han hagut de superar, per exemple el color de la pell, cosa que els marca en certa manera i els fa «diferents» a l’hora de trobar una feina.

En el mateix àmbit educatiu, però ja per a joves i adults -les diversitats culturals a través de la història i les arts- i fent servir com a recurs vàlid la ficció cinematogràfica -tot i que alguns encara sostinguin que la ficció és sinònim de tergiversació de la realitat, moltes vegades la representa més fidelment que els mateixos informatius, visiblement esbiaixats per hegemonies econòmiques i de poder-, Hélène Rufat i Roberto Forns exposen els seus projectes «Connecting Humanistic Disciplines: Identity in Higher Education beyond Disciplinary Borders» i «Teaching Diversity throught Latin American and Spanish Films», respectivament.

Per la seva banda, Laura Cappellesso informa sobre un atractiu pla d’estudis per a joves de la conca del Mediterrani immersos en les carreres d’idiomes o d’història de les civilitzacions. A partir d’aquest potencial es transformen en «mediadors mediterranis», especialistes en la creació, el desenvolupament i la promoció del diàleg intercultural.

Problemàtica:
Quins mitjans de comunicació alternatius es poden utilitzar per al diàleg intercultural i per mitjà de quines instàncies.

Proposta:
L’educació com a mitjà de transmissió dels valors de la interculturalitat continua sent una arma de gran potencial socialitzador, fent servir els mitjans tradicionals, les TIC i els films de ficció.

Postures:
Els expositors mostren els èxits que han obtingut en les seves iniciatives educacionals, no tan sols en infants i joves, sinó també en estudiants de més de 30 anys.

Bones pràctiques:
L’ensenyament de la realitat diversa de Llatinoamèrica als Estats Units per mitjà de documentals de ficció, impulsat per Roberto Forns, promou alhora l’educació i l’entreteniment d’un públic adult ja format pel que fa a valors. Laura Cappellesso mostra, a través dels seus mediadors culturals, l’inici del que pot ser una professió amb futur.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Construïm les nostres coneixences junts
 
RS Taller. Educació i cultura
 
RS Voluntariat i universitat
 
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional
 
RS La laïcitat, entesa cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.