Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Fòrum Urbà Mundial > Apoderament local
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Apoderament local
Diàleg de referencia: Fòrum Urbà Mundial

Els governs locals són els més propers a les persones i, per tant, han de tenir la capacitat i els recursos per vetllar pel seu benestar. Ara bé, perquè els municipis tinguin més competències, cal descentralitzar i vèncer la resistència a compartir parcel·les de poder. Per això és necessària una interrelació activa i eficaç entre els diversos nivells de govern, que permeti l’apoderament local i que les ciutats tinguin veu internacional suficient en els processos de decisió que els afecten.

En ser el govern municipal el més proper als ciutadans, és el que millor pot garantir una governança oberta o participativa. Involucrar els ciutadans en la gestió dels municipis crea un sentiment de pertinença i un capital social decidit a treballar per la ciutat. Per tant, l’apoderament local proporciona cohesió social i revitalitza les ciutats.

Problemàtica:
La ciutat és el marc en què els ciutadans desenvolupen la seva vida diàriament i al qual recorren per sol·licitar els serveis més bàsics. Apoderar les ciutats o, el que és el mateix, dotar-les de més poder polític i econòmic és la millor via per assegurar que els ciutadans rebin els recursos que els pertoquen i per afavorir una governança més democràtica.

Proposta:
És imprescindible transferir capacitat d’iniciativa a l’àmbit local. “Apoderar les comunitats locals és un requisit per millorar les polítiques d’urbanisme mitjançant la participació” (Pierre Sané). Cal seguir un model de proximitat. “El més pròxim al ciutadà ha de tenir les competències i els recursos per atendre’l” (Vicenta Bosch). “Necessitem un ordre social inclusiu en què els qui arriben a una ciutat siguin iguals que els que ja hi vivien” (Arlette López Trujillo). “Les comunitats autònomes han de transferir més competències als municipis” (Paz Fernández). L’apoderament local és essencial per a reforçar el govern participatiu i enfortir la societat civil que, d’aquesta manera, actuarà amb confiança i es mostrarà cooperadora” (Andrew Borraine).

Postures:
Akin Mabogunje, assessor d’habitatge del govern de Nigèria. Pierre Sané, director de la Secció de Ciències Socials de la UNESCO. Arlette López Trujillo, Secretària d’Ecologia de Mèxic. Paz Fernández, alcaldessa de Gijón. Vicenta Bosch, alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell. Andrew Borraine, representant de la Xarxa de Ciutats Sudafricanes.

Conclusions:
L’augment de poder dels municipis afavorirà una millor governança i servei als ciutadans.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Governs locals
 
RS Ciutats i democràcia
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
IF Ciutat: La dimensió local dels Drets Humans
 
AS Turisme responsable i dinamitzador