Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > L'home comença a actuar per a la igualtat de gènere
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
L'home comença a actuar per a la igualtat de gènere
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

Un nou concepte de masculinitat està ajudant a potenciar les accions dels homes per implantar la igualtat de gènere a les nostres societats.

Actualment s’està implantant un nou concepte de masculinitat que, amb el temps, s’espera que anirà arrelant com a fonament de les noves accions que els homes estan portant a terme per a la igualtat de gènere.

El context d’aquesta situació suposa que, actualment, no hi ha un discurs profeminista separat del feminisme que orienti els homes. Com diu el director de la revista australiana , Michael , «els homes són part del problema i de la solució»; sense ells no hi ha canvi possible, però de vegades implicar-los té el perill de reforçar el seu poder, ja que molts homes s’interessen per les qüestions de gènere des de posicionaments antifeministes.

També es considera que la masculinitat hegemònica estableix relacions d’amistat basades en la jerarquia, la manipulació, la distància, la violència i les veritats absolutes. De fet, l’arrel del problema la trobem en el fet que, des de petits, als homes se’ls pressiona socialment per tal de reafirmar-se i mostrar la seva virilitat. En aquest sentit, les escoles són un agent institucional de la construcció de gènere.

De totes maneres, hi ha estudis que demostren que la semblança de Situacions i la semblança de gèneres ajuden a crear condicions més adequades i favorables per començar un procés de canvis. D’aquesta manera, actualment, com demostren aquests estudis, els canvis en la vida laboral dels homes estan acostant les seves condicions laborals a les que han tingut tradicionalment les dones. Creix l’índex d’homes que són a l’atur, que treballen a temps parcial i que tenen treballs temporals, és a dir, creix el treball discontinu.

Nous valors

El context de canvi ha de facilitar la creació d’una nova masculinitat que estableixi relacions solidàries basades en la cooperació, la igualtat, la proximitat, el pacifisme i el relativisme. Aquesta nova masculinitat ha d’anar en direcció a una feminització de la cultura, on els homes haurien d’adoptar un posicionament feminitzat, agafant els aspectes positius de les dones.

També és important una nova educació basada a equilibrar els rols socials i laborals. Això es pot fer des d’una política de gènere que doni suport a les associacions antisexistes mixtes, donada la necessitat d’implicar els homes en la lluita per la igualtat de gènere per tal de fer-los perdre la por al canvi.

De moment, hi ha accions com ara les del Grup d’Homes contra la Violència de (), una associació mixta pel que fa al gènere. La seva finalitat és la sensibilització, la conscienciació, la prevenció i el treball comunitari en pro de la justícia social de la dona. Partint d’aquesta premissa, l’associació fa activitats i conferències arreu del territori espanyol.

A hi ha l’associació CORIAC. Aquest grup dóna suport psicològic a maltractadors que volen canviar la seva actitud. CORIAC ha desenvolupat programes molt innovadors per a l’assoliment de resultats satisfactoris en la teràpia amb maltractadors. Un exemple és el model PHRSV (Programa de Hombres de Renuncia Social a la Violencia), que s’està aplicant a la pràctica totalitat del territori mexicà i que des del principi ha tingut un gran èxit

Problemàtica:
- No hi ha un discurs profeminista separat del feminisme que orienti els homes. - Els homes són part del problema i de la solució; sense ells no hi ha canvi possible, però de vegades implicar-los té el perill de reforçar el seu poder, ja que molts homes s’interessen per les qüestions de gènere des de posicionaments antifeministes. - La masculinitat hegemònica estableix relacions d’amistat basades en la jerarquia, la manipulació, la distància, la violència i les veritats absolutes. - L’arrel del problema rau en el fet que els homes, des de petits, se’ls pressiona socialment per tal de reafirmar-se i mostrar la seva virilitat. - Les escoles són un agent institucional de la construcció de gènere. - La semblança de situacions i la semblança de gèneres ajuden a crear condicions més adequades i favorables per començar un procés de canvis. Els canvis en la vida laboral dels homes estan acostant les seves condicions laborals a les que han tingut tradicionalment les dones. Creix l’índex d’homes que són a l’atur, que treballen a temps parcial i que tenen treballs temporals, és a dir, creix el treball discontinu.

Proposta:
Creació d’una nova masculinitat que estableixi relacions solidàries basades en la cooperació, la igualtat, la proximitat, el pacifisme i el relativisme. - Feminització de la cultura, en què els homes haurien d’adoptar un posicionament feminitzat, agafant les coses bones de les dones. - Nova educació basada a equilibrar els rols socials i laborals. - Política de gènere que doni suport a les associacions antisexistes mixtes, ja que és necessari implicar els homes en la lluita per la igualtat de gènere per tal de fer-los perdre la por al canvi.

Bones pràctiques:
Grup d’Homes contra la Violència de Badalona (Catalunya): associació mixta que sensibilitza, consciencia, preveu i fa treball comunitari en pro de la justícia social de la dona. - CORIAC (Mèxic): grup de suport psicològic a maltractadors que volen canviar la seva actitud. Han desenvolupat el model PHRSV (Programa de Hombres de Renuncia Social a la Violencia), que s’està aplicant a la pràctica totalitat del territori mexicà i que des del principi ha tingut un gran èxit.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS Judici a la violència
 
RS Repensar el món. Entendre l’especificitat del temps que ens ha tocat viure
 
RS Avenç dels drets polítics i socials de la dona.
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau