Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Xarxa Internacional de Joves per la Construcció de la Pau
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Xarxa Internacional de Joves per la Construcció de la Pau
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Transformar els conflictes en pau és l’objectiu principal que es vol transmetre al taller organitzat per la Xarxa Internacional de Joves per la Construcció de la Pau. Procedents de diferents països del món, 18 joves es van reunir perquè desitgen que hi hagi «pau per a tothom en tot moment i arreu del món», comenta Federico Lacosta, estudiant de l’Uruguai.

«La idea de pau és una cosa que la gent no acaba d’entendre perquè no aprofundeix en el que és, el que implica», diu Hillary Jeune, membre de l’organització procedent de Jersey. La construcció de la pau és, per a ells, aprendre i ensenyar a canviar de mentalitat, el respecte a altres cultures, convertir-se ells mateixos en agents de canvi, el treball en equip, conèixer la història, obrir-se als altres, negociar, la capacitat d’escoltar, estimar-se els uns als altres o, senzillament, l’entesa.

Per a ells la pau significa: respecte, felicitat, esperança, diàleg, amistat, harmonia, tolerància, acceptació, col·laboració, obertura, solidaritat, cooperació, entesa, no-violència, llibertat, amor, justícia, entre altres. «La construcció de la pau ha de realitzar-se com una prevenció», suggereix Laura Toy, estudiant de la Gran Bretanya.

El grup de joves veu diferents formes de dur a terme el seu projecte. «La posada en pràctica de la pau ha de realitzar-se mitjançant el treball educatiu», comenta Karim Djelid, de Suïssa. «Nosaltres, a Eslovènia, estem desenvolupant aquesta línia amb els gitanos i estem obtenint resultats molt positius. El moviment dels escoltes els ensenya que existeixen altres formes de vida. Hem constatat que s’està produint un acostament entre la gent i que no hi ha tants problemes com abans», assenyala Maria Dokupinova, escolta d’Eslovènia.

«La pau ha de començar per un mateix, en la forma en què interacciones amb els altres», explica Hillary. «Tu pots construir la pau amb petites coses. Manifestar-se contra la globalització pot ser idealista o romàntic, però és necessari treballar, posar en pràctica plans d’acció i ajudar a aconseguir projectes als altres», comenta Pilar Ribera, de l’organització Mesa Bogotana de Juventud de Colòmbia.

Henry Tregos, de Costa Rica, està molt d’acord amb aquests punts de vista. Ell forma part de la Comissió Nacional de Costa Rica de Cooperació amb la UNESCO i, el 2003, aprofitant que era l’Any Internacional de l’Aigua, van portar a terme una experiència amb tres col·legis de secundària i cinc de primària. Mitjançant una sèrie de tallers, els van ensenyar temes de medi ambient i d’aigua, que després els mateixos alumnes van explicar en altres escoles. El proper 21 d’agost organitzen al seu país una trobada sobre ètica, solidaritat i cultura anomenada Educació de Jove a Jove, en la qual exposaran tot el que han après en aquest Festival Mundial de la Joventut celebrat a Barcelona.

«Participar en projectes per a la construcció de la pau és molt gratificant», apunta Laia Corral, membre de la Xarxa Internacional de Joves per la Construcció de la Pau de Barcelona. En l’organització, ella és una de les encarregades de coordinar col·lectius juvenils de diferents països i organitzar cursos sobre la pau a escala mundial cada dos anys i també en l’àmbit regional.

A més de dialogar, en el taller també es va difondre la campanya Junts Construïm la Pau, que anima els joves a treballar amb altres organitzacions, l’ONU, els mitjans de comunicació i els governs per desenvolupar accions en el context de la Dècada Internacional de l’ONU 2001-2010 per una Cultura de Pau i No-violència per als Nens del Món.

Els joves del taller van plasmar la seva idea de construir la pau a través d’esquemes i de dibuixos com el d’una màscara formada per una mà oberta al diàleg, amb el món al mig de protagonista i un rellotge que els recorda a tots que és hora de tenir temps pacífics.

Problemàtica:
Construcció de la pau

Proposta:
Passar del concepte abstracte de pau al desenvolupament de petites accions dins de comunitats.

Postures:
Animen els joves a desenvolupar propostes concretes en els seus països.

Conclusions:
La construcció de la pau pot desenvolupar-se amb èxit des d’accions empreses per la societat civil.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Espai obert per a projectes de pau
 
RS Sessió de clausura
 
RS Els drets humans en temps present i en temps futur: l’actualització i el desenvolupament de la Declaració dels Drets Humans en el nou mil·leni.
 
AS Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004
 
AS Cap a un món sense violència
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.