Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Del consens de Washington a una nova governança global > Qüestions de política internacional (Martin Khor, Jeffrey Frankel, Deepak Nayyar)
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Qüestions de política internacional (Martin Khor, Jeffrey Frankel, Deepak Nayyar)
Diàleg de referencia: Del consens de Washington a una nova governança global

La ponència de Martin Khor ha portat el títol “El sistema de comerç internacional i el desenvolupament”. Khor ha començat destacant la necessitat de diferenciar tres conceptes relatius al comerç internacional: comerç, política de comerç i normes comercials. L’economista ha desmentit la creença tradicional que afirma que la liberalització del comerç és més beneficiosa com més ràpid es dugui a terme. Segons Khor, aquest fet s’ha demostrat “empíricament i pràcticament”. Ha posat com a exemple l’efecte d’una excessiva liberalització a països en desenvolupament: les importacions massives poden impedir el desenvolupament del teixit industrial local. Khor ha afegit que un altre factor que impedeix el desenvolupament dels països pobres són les polítiques agrícoles proteccionistes dels països rics. En aquest sentit, Khor considera que cal una adient liberalització del comerç, que tingui en compte les especificacions de cada país, més que no pas una liberalització ràpida.

Aquestes mesures necessiten una Organització Mundial del Comerç que revisi el seu rol, passant de la defensa de la liberalització com a mètode infal·lible de creació de riquesa per centrar-se en la promoció del desenvolupament. “S’ha de buscar un sistema de comerç multilateral que atengui les necessitats i fomenti el desenvolupament”, ha conclòs.

Per la seva banda, Jeffrey Frankel ha parlat sobre les conseqüències de l’obertura a l’exterior dels mercats nacionals. A diferència de l’anterior ponent, Frankel s’ha dedicat a desmentir els tòpics negatius sobre la globalització i la liberalització dels mercats. Tot i això, ha coincidit amb Khor en el sentit que cal que la liberalització del comerç sigui multilateral, sense que els països desenvolupats estableixin barreres de protecció dels seus mercats. Frankel ha afegit que el comerç no és l’única variable que determina el desenvolupament d’un país. Així, considera que la geografia tropical, l’obertura i les institucions també tenen un paper fonamental. En aquest sentit, ha assenyalat que el problema no és tant la globalització com els recels dels estats a perdre parcel·les de poder. Frankel ha finalitzat el seu torn afirmant que si l’obertura de les fronteres comercials fos completa i simètrica a tots els països del món, el Producte Mundial Brut augmentaria un 1%. La ponència de Deepak Nayyar ha estat dedicada a analitzar la relació entre migració i desenvolupament. Nayyar és de l’opinió que la globalització no només implica moviments transfronterers de capital, sinó que també de persones. Nayyar ha diferenciat la mobilitat de persones per motius de treball en dos: els treballadors no qualificats i els qualificats. Segons Nayyar, aquest fet és determinant per a les condicions de vida dels immigrants en els països d’acollida. Pel que fa al fenomen de la immigració il·legal, que sovint ocupa els llocs de treball més desfavorits, l’economista ha proposat la figura dels “treballadors convidats”. Aquests serien persones que es desplaçarien temporalment a països desenvolupats per cobrir llocs de treball amb manca de mà d’obra. Finalment, Nayyar considera que el context actual és asimètric atès que hi ha un conflicte entre les lleis.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
RS Com fer justa la globalització?
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 
RS Presentació del seminari: La relació entre globalització i identitat cultural en els inicis del segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.