Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > La diversitat cultural i ètnica del vestit mexicà
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La diversitat cultural i ètnica del vestit mexicà
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

En aquesta ponència s'ha fet una petita revisió del desenvolupament del vestuari tradicional de la província de Michoacán fins als nostres dies. El vestuari nadiu tradicional ha sofert moltes variacions des que es va enfrontar a la vestimenta tancada i incòmoda dels conqueridors espanyols.

Als còmodes tapalls masculins s’hi van afegir unes túniques curtes o llargues per cobrir la llibertat i nuesa dels atributs físics. Les dones també van haver d’apujar-se els escots i posar-se un xal o una mantellina a les espatlles. En aquella època, la diferència en la vestimenta marcava els diferents estaments socials.

Amb el temps s'han mantingut les teles artesanes de fibres naturals amb brodats de gran elaboració, fets tant en teler de cintura com en teler de pedal. Mantenir aquestes tradicions implica ensenyar les dones des de molt joves a utilitzar els telers i alhora servir de guia per a les següents generacions. L'artesana no només treballa per a ella, sinó també com a forma de guanyar-se la vida.

El desenvolupament de la indústria tèxtil ha abaratit els costos de producció i ha intervingut en la modernització del disseny tradicional, de manera que la indústria de la moda satisfaci les necessitats de la gent jove. Hi ha projectes compartits entre artesans i dissenyadors per evitar que aquesta rica i variada herència de les cultures nadiues de Mèxic no s'extingeixin ni perdin la seva vigència de cara al futur.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
PP Els pobles indígenes denuncien que els estats els neguen el ple reconeixement
 
NP Julian Burger: «Els pobles indígenes volen socis, no colonitzadors»
 
RS Grup de Treball Hispà A per avaluar el Programa de Membres Indígenes de Nacions Unides (ONU)
 
RS Minories
 
IF Cooperació nord-sud adequada
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.