Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Voluntariat com a detector, identificador i impulsor de polítiques socials
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Voluntariat com a detector, identificador i impulsor de polítiques socials
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Per mitjà del treball que duen a terme, les organitzacions de voluntariat social són els agents que detecten i identifiquen/analitzen les necessitats dels col·lectius més desfavorits de la societat. Un cop detectades aquestes mancances, el voluntariat és l’encarregat de donar a conèixer la situació i ha de procurar mobilitzar i implicar els màxims recursos i actors amb l’objectiu de resoldre-les. Tot i això, el voluntariat no pot dissenyar ni desenvolupar accions que resolguin la situació a gran escala, ja que, d’una banda, és responsabilitat de l’administració i, de l’altra, sovint no té els recursos necessaris per fer-se’n càrrec.

A partir del moment en què les organitzacions de voluntaris detecten una situació de mancança, és necessari que sàpiguen construir i transmetre tota la informació relativa a aquestes situacions per tal de sensibilitzar i implicar tots els actors de la societat: societat civil, sector privat, Administració pública, etc.

Problemàtica:
El paper del voluntariat és de gran importància per resoldre algunes carències locals, ja que detecta i identifica la problemàtica que les genera i en busca la solució. Tot i això, el voluntariat no pot dissenyar ni desenvolupar accions que resolguin la situació a gran escala ja que, per una banda, és responsabilitat de l’Administració i, per l’altra, sovint no disposa dels recursos necessaris per fer-ho.

Proposta:
Les organitzacions de voluntariat social han de difondre les situacions de mancança que detecten per fomentar la creació de polítiques socials que les resolguin. A més, i des de la perspectiva que els ofereix el treball de camp, les organitzacions de voluntariat social poden desenvolupar un rol assessor cap a les administracions i governs.

Postures:
Carlos Roca, membre de la IAVE a l’Estat espanyol.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió inaugural "18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004"
 
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
RS Igualtat d’oportunitats
 
RS Acció per la igualtat
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI