Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cultures del treball > Solidaritat sindical mundial
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Solidaritat sindical mundial
Diàleg de referencia: Cultures del treball

En comptes de competir amb els països veïns, cal cooperar-hi. Els sindicats poden encapçalar aquesta aliança o complementarietat entre països i moviments socials per fer front als desajustos que causa la globalització.

La globalització augmenta la interdependència política i econòmica; per tant, necessita una resposta internacional. Una internacionalització de l’acció sindical afavorirà el benestar de tots els treballadors, perquè la competència entre els diversos treballadors del món no ha fet sinó rebaixar els seus drets. El dúmping social entre països només porta a una rebaixa dels drets socials. Per tant, el futur dels sindicats a escala internacional depèn de la seva capacitat d’evolucionar per encarar-se als reptes de la globalització i de crear solidaritat entre ells; davant un món globalitzat calen també uns sindicats globalitzats.

Problemàtica:
Els efectes de la globalització només beneficien una minoria de persones. Ara bé, la globalització també ha fet estendre la solidaritat i la mobilització social.

Proposta:
Cal unificar ONG, sindicats i moviments socials per vèncer les desigualtats que causa la globalització. Hem de mobilitzar la societat civil, promoure la unió d’esforços i la participació activa internacional per assolir una democràcia real. Necessitem una aliança, un projecte unificat per reforçar la democràcia i frenar la dinàmica negativa de la globalització (Susan George). Cal una estratègia global de canvi basada en la força dels moviments socials europeus (Mario Teló). L’OIT podria dinamitzar el seu paper i encapçalar aquesta internacionalització del sindicalisme per evitar la fragmentació de les accions sindicals a cada país. Crear un sindicat internacional. Els sindicats s’han d’acostar a la base dels moviments socials per fer de pont entre aquests i les institucions polítiques (Alain Touraine).

Postures:
Joâo Felicio, president de CUT (Brasil). Susan George, escriptora i filòsofa. Mario Teló, Institut d’Estudis Europeus de la Universitat Lliure de Brussel·les. Alain Touraine, sociòleg i director de l’Institut d’Estudis Superiors de París.

Conclusions:
Cal, doncs, cooperar internacionalment per tenir més poder de negociació. Calen sindicats globals per fer front als reptes d’un món també globalitzat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Governar la globalització des del treball
 
AS Què s’amaga darrere la teva roba? El treball de les dones a les cadenes de producció globalitzades
 
RS ¿Per què són necessaris els agents de canvi global?
 
RS Model de gestió del voluntariat a escala regional i europea
 
RS Funció dels organismes governamentals i no governamentals en la promoció de l'ús del dret internacional per al foment de la pau, el desenvolupament sostenible i la diversitat cultural