Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Els drets humans, víctima de la lluita contra el terrorisme?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Els drets humans, víctima de la lluita contra el terrorisme?
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Sota el títol “Els drets humans, víctima de la lluita contra el terrorisme?”, Wendy Patten, de Human Rights Watch, EUA, i el director d’Amnistia Internacional – Espanya, Esteban Beltrán, van fer una radiografia de la situació actual dels drets humans en els seus respectius països després de l’11 de setembre. Tots dos van coincidir en la denúncia de la minva de llibertats que ha suposat la lluita global antiterrorista, en especial als Estats Units, segons va denunciar la primera, a conseqüència de la política de l’Administració Bush, representada per la Patriot Act.

Wendy Patten va emfasitzar que dels 1.200 detinguts en el seu país, després de l’11-S sense garanties processals “i sense ni tan sols avisar les seves famílies”, tres anys després només tres d’aquests han estat acusats formalment. Aquests detinguts són considerats combatents enemics, sense dret a advocat i poden estar detinguts, sense càrrecs, fins al cessament de les hostilitats, “és a dir, tota la vida, si així ho considera el Govern”.

En aquest sentit, va recordar que els detinguts a la base de Guantánamo segueixen “en aquest forat legal creat per Bush” on no tenen cap tipus de drets i s’han denunciat tortures abans de les que ja han sortit públicament a la llum en les presons iraquianes. “‘Confiïn en nosaltres’, ens van dir: però això és el que passa quan es posa el poder executiu per sobre del judicial”, va sentenciar.

L’activista nord-americana va abundar que, malgrat que ja s’estan derogant algunes de les disposicions de la Patriot Act per ser inconstitucionals “encara queda molt per fer i des de les ONG hem de seguir fent pressió i conscienciant l’opinió pública nord-americana si no volem caure en un altre mackarthisme”, va concloure.

Per la seva part, el director d’Amnistia Internacional (AI) a Espanya, va recordar que qualsevol tipus d’acció terrorista ha de “ser perseguida i jutjada, però sempre d’acord amb el dret internacional i el respecte als drets humans”, perquè, si no, “es perd legitimitat i s’alimenta i es justifiquen nous actes terroristes”.

“El fet de no respectar els drets humans dels culpables sempre acaba posant en perill els dels innocents”, va subratllar.

Per Esteban Beltrán, un altre dels perills és que “per primera vegada en cinquanta anys algú s’ha atrevit a defensar la tortura”, al·ludint a les declaracions de Donald Rumsfeld i altres membres del Govern Bush, amb relació a les pràctiques denunciades per alguns detinguts.

El director de AI – España va advertir del perill de seguir per aquest mateix camí en el nostre país, per exemple, pel fet d’haver ampliat el règim d’incomunicació per als detinguts acusats de terrorisme de cinc a tretze dies, “dos dies més que a Turquia”, quan està comprovat que “la incomunicació afavoreix la tortura”.

Esteban Beltrán també va denunciar que a Espanya hi hagi “una justícia de segona classe per a estrangers, ja que no tenen dret a advocats gratuïts d’ofici”.

Finalment, va recordar que la campanya antiterrorista global iniciada per l’Administració Bush ha fet caure en l’oblit altres conflictes terribles com els del Sudan, el Nepal o el Congo, i que suposa un cost de 22.000 milions de dòlars, quan amb menys de la meitat es podria haver proporcionat educació universal en tots los països del Tercer Món. “Un cost desmesurat que impedirà complir amb els Objectius del Mil·leni”, va vaticinar.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Cap a un món sense violència
 
RS Llibertat i seguretat
 
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi
 
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 
RS Cerimònia d’inauguració
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.